previsions 02/12/2019

Méteo especial: un temporal de pluges, vent i mala mar marcarà la setmana

Aquest dimarts encara farà una mica més de fred que avui

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaDesprés de moltes oscil·lacions i canvis en les actualitzacions dels mapes del temps, la previsió de cara a aquesta setmana es va aclarint. La borrasca que es formarà al Mediterrani ens afectarà de manera clara al voltant de dimecres, cosa que comportarà una situació de ventades, mala mar i pluges abundants en moltes comarques.

El canvi de temps afectarà sobretot les comarques de la meitat est i es començarà a notar demà a la tarda amb l'entrada del vent d'entre gregal i llevant. Demà a la nit alguns cops de vent ja superaran els 50 km/h, i de cara a dimecres cal esperar ratxes de fins a 80 o 90 km/h en diversos punts de la costa. El vent es deixarà sentir en moltes comarques, però podria ser especialment fort a la costa central.

Cops de vent màxims previstos per dimecres al matí

El temporal també farà arribar pluges importants a la meitat est de Catalunya. Les precipitacions duraran bona part de dimecres i sembla que cauran amb especial intensitat a les hores centrals del dia. En molts casos es podrien acumular més de 50 l/m(2 )i segurament hi haurà acumulacions de més de 100 en alguns casos.

Acumulacions de precipitació previstes per dimecres

El vent agregalat comportarà un temporal marítim dur al voltant de dimecres. En molts trams de la costa les onades podrien superar els 3 metres d'altura, i al sud de la Costa Brava podrien aixecar-se onades de fins a 4 metres. El Meteocat ja té actius avisos de perill per vent i per mala mar. En el cas de la situació marítima el perill ja es considera alt per dimecres, i és probable que l'avís derivi en perill molt alt a mesura que ens hi acostem.

Finalment el temporal sembla que serà més dur a Catalunya que a les Balears, en contra del que semblava en un inici, tot i això l'Aemet també té actius avisos per pluja i mala mar en bona part de l'arxipèlag per demà i dimecres. La gota freda també afectarà el País Valencià, on aquesta matinada les pluges ja han acumulat més de 50 l/m(2 )en indrets com Gandia.

No hi haurà nevades en cotes baixes però sí que es podrien acumular gruixos importants de neu a les cotes altes del Pirineu oriental, sobretot al Ripollès, on per sobre dels 2.000 metres és probable que aquesta setmana hi caigui més de mig metre de neu nova.

Com ja havíem anat dient en previsions anteriors, és poc probable que el temporal continuï durant el cap de setmana llarg que s'acosta. Dijous encara podria ploure en algunes comarques, però a partir de divendres el temps serà més tranquil. Dissabte podria ser un dia variable i mig ennuvolat, però en general els tres dies del cap de setmana s'entreveuen amb molt de sol i amb temperatures no especialment baixes.

stats