previsions 05/12/2020

L'ambient de ple hivern es mantindrà tot el cap de setmana

Aquest vespre tornarà a nevar al vessant nord del Pirineu i el vent es reforçarà

Oriol Rodríguez
2 min
El Puigllançada i la Tosa d'Alp ben emblanquinats, vistos des d'Osona

BarcelonaLa d'avui ha sigut la matinada més freda de la temporada en molts punts del territori, amb glaçades generalitzades a la Depressió Central, al Pirineu i al Prepirineu que també han arribat al prelitoral. Fins i tot en alguna raconada de la costa el termòmetre ha arribat a baixar lleugerament per sota dels 0 ºC. Aquests han sigut alguns dels valors de temperatura mínima:

  • -9 ºC a Das
  • -8 ºC al Pont de Suert
  • -4 ºC a Pinós
  • -3 ºC a Lleida
  • -2 ºC al Vendrell
  • -2 ºC a Girona
  • 1 ºC a Tarragona
  • 3 ºC a Amposta
  • 6 ºC a Barcelona

Fins a mitja tarda de núvols n'hi haurà ben pocs, tot i que a la meitat nord del litoral i prelitoral el cel es mantindrà mig ennuvolat. A partir de llavors augmentarà la nuvolositat d'oest a est, alhora que arrencarà la nevada al vessant nord del Pirineu. De manera més feble i aïllada, també hi haurà algun ruixat en altres punts de la meitat oest del territori. La cota de neu voltarà entorn els 700 metres.

Probabilitat que avui s'acumulin més de 0,5 l/m² de precipitació

La temperatura màxima serà semblant a la d'ahir o una mica més baixa. S'arribarà a valors de 3 a 8 ºC al Pirineu, de 5 a 10 ºC al Prepirineu i a la Catalunya Central i de 9 a 14 ºC a la resta.

Demà s'intercalaran els núvols i les clarianes al llarg de tota la jornada. A més, hi haurà alguns ruixats febles i intermitents a l'Aran i a l'extrem nord de l'Alta Ribagorça, del Pallars Jussà i d'Andorra, amb una cota de neu de 600 metres.

L'altre protagonista de la jornada serà el vent de mestral, que ja es reforçarà a partir d'aquesta mateixa tarda. Diumenge assolirà cops de més de 50 km/h a la meitat sud del país, i fins i tot hi haurà cops superiors als 80 km/h en punts del Penedès, del Camp de Tarragona i al massís dels Ports.

Cop màxim de vent previst per demà a la tarda

Precisament, el vent i els núvols faran que la pròxima nit no sigui tan freda. A part, la temperatura màxima també pujarà arreu, ben bé un parell de graus.

La setmana que ve es mantindrà una dinàmica ben semblant, amb el pas de fronts que deixaran neu al Pirineu occidental i, a la resta, quatre gotes o alguns ruixats. La sensació de fred continuarà sent viva, accentuada pel vent. Tot i això, a partir de mitjans de setmana la temperatura s'anirà recuperant.

stats