La méteo: l'estiu es queda com a mínim fins a la Diada
La temperatura no pujarà més però la sensació de final d'estiu encara trigarà a tornar
BarcelonaAvui la temperatura no ha sigut tan alta com ahir, però encara s'han superat els 35 graus al Poal (35,3 °C), i s'ha arribat a 34,6 a Cardona i a 34,3 a Tremp. De mitjana les màximes han sigut 3,5 graus més altes del que tocaria per a l'època, valors que en els últims anys són els habituals en plena canícula, a principis d'agost.
Al centre de la setmana, la temperatura baixarà una mica més i la calor no serà tan intensa, però és possible que el descens només sigui transitori i que la temperatura encara torni a augmentar el cap de setmana. En tot cas, el que sembla clar és que no hi haurà un canvi de tendència ni de masses d'aire ben bé fins a la Diada, és a dir, que una fresca com la dels últims dies d'agost no la tornarem a tenir fins a la setmana que ve.
La circulació atmosfèrica està marcada per un clàssic bloqueig en omega, en què dues zones d'inestabilitat queden estancades per una falca anticiclònica central que evita que avancin, i que és la que ens afectarà els pròxims dies. A banda i banda, el temps és més mogut, sobretot a Grècia, on alguns models de previsió apunten a acumulacions de pluja realment importants els pròxims dos dies.
Tot fa pensar que com a mínim fins diumenge el temps serà molt estable i com a màxim amb algunes estones de cel mig ennuvolat en comarques de l'oest. Ni tan sols al Pirineu hi haurà ruixats de tarda els pròxims dies. A partir del cap de setmana, la previsió és una mica més incerta, però només cap a la Diada i la primera part de la setmana que ve s'insinuen canvis una mica més destacables al Pirineu i al Prepirineu.
A més llarg termini hi ha senyals que animen a l'optimisme. Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes del Centre Europeu de Predicció apunten que la segona i tercera setmanes de setembre podríem tornar a un escenari de precipitacions més abundants del que tocaria per a l'època al Mediterrani occidental, una tendència que s'entreveu especialment marcada per a la setmana del 18 al 24. Caldrà seguir la previsió per veure si realment es confirma aquest escenari de més inestabilitat a la part central del mes.
Un estiu molt càlid
Fa alguns dies us explicàvem que l'estiu climàtic (juny, juliol i agost), havia sigut molt càlid, i que des del 2009 l'únic amb una temperatura mitjana més alta a Catalunya havia sigut l'anterior. Ahir el Meteocat va publicar un resum de l'estiu en què el qualifica dels quatre més càlids a Catalunya, per darrere de l'any passat i també del 2003.
Com sol passar la pluja ha sigut molt irregular, mentre en alguns punts del pla de Lleida l'estiu ha sigut marcadament plujós, tot i la mala ratxa de l'agost, en alguns sectors de la costa la sequera s'ha agreujat encara més. El mapa d'anomalia de precipitació dels mesos d'estiu dibuixa clarament aquest escenari.
També val la pena destacar que en general aquest estiu hi ha hagut una mica menys de sol del que acostuma a haver-hi. Les anomalies negatives més marcades s’han donat a punts de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Priorat, el Montsià, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Gironès, on hi ha hagut fins a un 7% menys de llum de sol de l'habitual.