previsions 22/07/2022

La méteo: cap de setmana de calor extrema a l'espera de canvis

Diumenge serà el dia amb més temperatures de 40 graus d'aquest nou pic de calor forta

3 min

BarcelonaAvui han tornat les temperatures més extremes. El vent de garbí ha disparat el termòmetre a les comarques de Girona, i les màximes també han arribat a superar puntualment els 40 graus a Ponent. Entre les màximes d'avui destaquen els 40,7 ºC d'Anglès, els 40,5 de Sant Romà d'Abella, els 40,4 de Lleida (la Femosa), els 40,1 de Montesquiu i els 39,6 d'Olot. Altres temperatures molt altes en capitals de comarca han sigut els 39,2 ºC de Tremp, els 39,1 de Girona, els 38,7 de la Bisbal d'Empordà els 38,6 de Solsona. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha arribat a 33,6 ºC, que tot i no ser el valor més alt d'aquest queda entre els 20 migdies més calorosos que hi ha hagut a Catalunya des del 2009. Set migdies d'aquest any ja formen part d'aquesta llista.

Està fent calor que el mític estiu del 2003? Aquesta és una pregunta recurrent aquests dies. Hem calculat la mitjana de temperatura de l'estiu climàtic, és a dir, des de l'1 de juny fins al dia d'avui en cinc estacions diferents. I a hores d'ara es pot dir que sí que estem en camí de superar l'estiu del 2003. En tres de les cinc estacions clarament està fent més calor que llavors, a Reus la dada és la mateixa, i al Prat és lleugerament més baixa. El que sí que queda clar és que cap altre estiu dels 80 o dels 90 va fer més calor que enguany. En totes les sèries l'únic estiu que s'assembla una mica al del 2002 per ara és el del 2003.

Avui el pas d'un front aportarà alguns núvols prims a la tarda i al vespre, i pot fer que durant la segona meitat de la jornada descarreguin ruixats i tempestes en alguns punts del Pirineu. Seran fenòmens més aviat aïllats que podran aparèixer en qualsevol punt de la serralada. Aquest petit canvi de temps farà que demà, transitòriament, la calor afluixi. Com es veu als mapes de diferència de temperatura entre els valors d'avui i els dels pròxims dies, aquest dissabte les màximes seran més baixes en general, però, en canvi, diumenge i dilluns les temperatures no només seran tan altes com avui, sinó que podrien fins i tot arribar a ser-ho més de forma local.

Diumenge serà segurament el dia en què més fàcilment hi haurà màximes de més de 40 graus, però res fa pensar que es puguin superar rècords com els del juny del 2019. En tot cas, les temperatures d'aquests pròxims dies s'assemblaran molt a les més altes d'aquest any fins ara, i cal tenir en compte que a prop de mar el fet que l'aigua del mar estigui cada cop més calenta afavoreix la xafogor i acosta més la sensació tèrmica als 40 graus.

La bona notícia és que avui els models de previsió sembla que confirmen una normalització de la temperatura a mitjans de la setmana que ve. No hi ha indicis que en cap moment la temperatura arribi a baixar per sota del que tocaria, però la calor serà més raonable. Canícula, calor de ple estiu, simplement. Segurament les màximes baixaran dels 35 graus a Ponent, encara que sigui només durant un parell de dies. Ja fa 13 dies que a Lleida no hi ha una màxima de menys de 35 graus, i tot fa pensar que aquesta seqüència superarà la més llarga registrada fins ara a Ponent: 17 dies seguits amb més de 35 graus durant l'onada de calor del 2003.

Pel que fa a l'estat del cel, més enllà del front d'avui cal destacar que demà al matí l'entrada de la tramuntana pot fer que es formin alguns núvols baixos al sud de la Costa Brava i a la Catalunya Central que no trigaran a desfer-se. En general el cap de setmana farà sol, però sí que és cert que s'observen alguns canvis de tendència a més llarg termini: la setmana que ve podrien reaparèixer els ruixats i tempestes de tarda al Pirineu, sobretot al voltant de dijous i divendres, quan podrien fer-se extensos a la serralada i descarregar algunes quantitats destacables. Fora del Pirineu és menys clar que la setmana que ve arribi a ploure en algun moment, però és possible que a l'oest també hi arribin més aïlladament algunes tempestes.

Tant avui com diumenge el vent de garbí es deixarà sentir amb cops de 30 o 40 km/h, sobretot al sud de la Costa Brava, al Maresme i a la vall de l'Ebre. Sobretot bufarà al migdia i a la tarda i afavorirà que el mar estigui una mica més mogut que el cap de setmana passat, sobretot a la Costa Brava. Dissabte al matí, en canvi, bufarà tramuntana moderada.

stats