previsions 21/07/2022

La méteo: una altra situació de calor extrema dispararà el termòmetre fins als 40 graus

Aquest divendres la temperatura es dispararà especialment a les comarques de Girona

3 min

BarcelonaSeguim instal·lats en temperatures molt més altes del que caldria esperar per a l'època. Avui l'anomalia de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha tornat a fregar els 4 graus, i la seqüència de setmanes i setmanes amb escassos períodes de temperatures normals o baixes per a l'època és cada cop més llarga. Des de l'1 de maig fins ara l'anomalia mitjana de les temperatures màximes frega els 3,5 graus, que és com dir que cada migdia des de l'1 de maig hi ha hagut tres graus i mig més dels que tocaria. Per al conjunt de Catalunya i per un període tan llarg és una dada molt rellevant.

Avui les temperatures més altes han sigut els 37,8 ºC d'Orís, de Cardona i de Lleida (la Femosa). A la Vall de Bianya s'ha arribat a 37,6 i a Olot a 37,5. Tot sembla indicar que aquest estiu hi haurà la ratxa més llarga de dies de calor intensa que s'hagi registrat mai a Lleida. Fins ara la seqüència més llarga de dies amb 35 graus o més era de 17, i es va produir durant l'onada de calor del 2003. Ara ja es porten acumulats 13 dies seguits de calor intensa, i tot fa pensar que com a mínim s'arribarà fins al divuitè.

Demà la temperatura seguirà pujant. Aquest divendres el mercuri s'enfilarà especialment entre la Selva, el Gironès i l'Empordà, on el vent de garbí ajudarà a empènyer el termòmetre fins a tocar dels 40 graus. Per demà ja torna a haver-hi un avís per calor del Meteocat; aquest divendres el perill es considera alt tant a Ponent i al Prepirineu com a la Catalunya Central, a les comarques de Girona i fins i tot al Vallès. És possible que demà ja es tornin a superar els 40 graus a Ponent, tot i que seria de forma puntual.

Dissabte el termòmetre recularà una mica, però diumenge i dilluns s'entreveuen els dies de calor més forta d'aquest nou episodi de temperatures extremes. Entre el final d'aquest cap de setmana i l'inici del cap de setmana que ve és probable que hi hagi màximes de més de 40 graus a Ponent i la sensació tèrmica fregarà també aquest llindar a la costa. El fet que la temperatura del mar estigui clarament per sobre del que tocaria afavoreix la xafogor. A Barcelona pot haver-hi nits tòrrides cada dia ben bé fins a mitjans de la setmana que ve, i les nits també seran de mal dormir en altres punts de la costa o fins i tot en comarques interiors.

Encara és incert si a partir de dimecres que ve podríem entrar en una fase de temperatures més normals per a l'època, fet que suposaria una baixada significativa de la temperatura, o si simplement sortirem de les temperatures extremes per anar a parar a una situació de calor intensa. Hi ha poques possibilitats que entre finals de juliol i inicis d'agost hi hagi una situació de temperatures més baixes del que caldria esperar, però sí que sembla més probable que la calor sigui més raonable. Caldrà seguir-ho.

Pel que fa a l'estat del cel, demà el pas d'una cua de front aportarà algunes pinzellades de núvols prims i un cel més variable al Pirineu. No és descartable algun xàfec de tarda a la serralada, però seguirem parlant en tot cas de fenòmens aïllats. És possible que a partir de dimarts que ve hi hagi un canvi de tendència i que els ruixats de tarda comencin a aparèixer al Pirineu.

Si bé és habitual que el juliol sigui un mes sec en general, al Pirineu Oriental els ruixats de tarda acostumen a deixar-hi precipitacions que poden arribar a acumular fàcilment més de 100 l/m² en el total del mes, com s'observa en aquest mapa de precipitacions del juliol de l'atles climàtic de Catalunya. Enguany a Núria fins ara han caigut poc més de 15 l/m² i a Ulldeter menys de 20.

Precipitació mitjana de juliol a Catalunya.

Finalment, cal destacar que el vent de garbí guanyarà protagonisme al sud de la Costa Brava, en punts del Maresme, i en menor mesura a la vall de l'Ebre. Tant demà com sobretot diumenge bufarà amb cops de més de 30 o 40 km/h a partir del migdia i es deixarà sentir en moltes platges. Avui la situació marítima serà tranquil·la, però demà podrien aparèixer algunes banderes grogues a les platges.

stats