Societat 13/08/2018

Més de 300 ferits en desplomar-se una passarel·la de fusta a la zona portuària de Vigo

Set dels ferits continuen ingressats, dos dels quals a l'UCI. Els fets han passat durant una actuació al festival O Marisquiño

Efe
3 min
La passarel·la de fusta de la zona portuària de Vigo que s'ha ensorrat aquesta matinada durant un festival de música

VigoMés de 300 persones han resultat ferides aquesta nit –set estan ingressades– en desplomar-se una passarel·la de fusta a la zona portuària de Vigo (Pontevedra) durant una actuació del festival O Marisquiño.

Dues de les set persones ingressades són a l'UCI, però fonts de la Xunta han informat a Efe que no es tem per la seva vida.

L'accident ha tingut lloc al voltant de la mitjanit durant l'actuació del raper mallorquí Rels B. Algunes de les persones que eren damunt la plataforma seguint el concert han caigut d'una altura considerable i algunes han hagut de ser rescatades de l'aigua.

L'alcalde de la ciutat, Abel Caballero, ja ha avançat de matinada que s'investigaran les causes del fet.

La investigació haurà de determinar si l'origen es troba en l'estat de conservació de la plataforma –com a conseqüència de les diverses disputes que hi ha hagut al voltant de si la competència és de l'Ajuntament o de l'Autoritat Portuària–, en l'elevat nombre de persones que hi havia en el moment dels fets o bé en les dues coses alhora.

Fonts del Servei Gallec de Salut (Sergas) han informat a Efe que els danys en els lesionats més afectats per l'ensorrament estan relacionats amb fractures i traumatismes cranioencefàlics, sense que es temi per la seva vida.

Fins a la zona dels fets s'hi han desplaçat diversos equips mèdics d'emergències, dotacions policials –de les policies Nacional i Local– i dels bombers, així com representants de l'Ajuntament.

L'organització del festival ha habilitat un punt d'atenció i ajuda a la plaça de l'Estrella, pròxima al lloc de l'accident, on han demanat que s'acostin les persones que requereixin algun tipus d'informació.

"Es complien les condicions de seguretat"

L'organització del festival O Marisquiño assenyala en un comunicat que els concerts programats amb motiu d'aquest certamen "complien les condicions de seguretat requerides per la legislació".

El recinte portuari on ha tingut lloc l'accident es troba precintat judicialment, a l'espera dels informes dels pèrits per delimitar les causes tècniques de l'ensorrament de la passarel·la afectada.

Els organitzadors lamenten "profundament" l'accident i se solidaritzen "amb tots els ferits i els seus familiars, que ara mateix són la prioritat absoluta per a tothom", diu la nota difosa avui.

Així mateix, l'organització destaca "el civisme demostrat pel públic, que va abandonar de manera ordenada el recinte i va permetre la feina dels equips de rescat i seguretat, que van fer una gran tasca". "Agraïm públicament la seva col·laboració", subratllen en el comunicat.

"Estem a disposició de les autoritats competents per a tot el que puguin necessitar", conclou la nota de l'organització.

El PP havia advertit del mal estat de la passarel·la

El vicepresident de la Xunta, Alfonso Rueda, ha recordat avui que la setmana passada el seu partit (PP) ja va advertir del mal estat de la passarel·la que s'ha esfondrat.Qui va fer l'advertència va ser Elena Muñoz Fonteriz, presidenta del PP de Vigo i portaveu del grup municipal, que va publicar a Twitter un missatge en el qual deia: "Aquesta és la setmana de #OMarisquiño, però el lloc on se celebra no està en condicions. Fustes trencades, puntes a l'aire... El Paseo de las Avenidas presenta una situació perillosa. Esperem, pel bé de tots, que no passi res durant ni després de l'esdeveniment".

En declaracions a la premsa a Compostel·la, Rueda ha posat èmfasi avui en aquest missatge premonitori i, a efectes de competències, ha incidit que l'entrada en vigor de la llei d'espectacles delimita "perfectament" les competències en esdeveniments com el festival d'esport i música urbana O Marisquiño. "Hi ha una normativa que diu exactament el que cal fer i qui ho ha de fer", de manera que ara caldrà veure i comprovar "si es va fer el que s'havia de fer per part de qui ho havia de fer", ha subratllat Rueda.

Segons el número dos del govern gallec, les competències "estan perfectament definides" amb la llei d'espectacles en vigor, que inclou "una sol·licitud de permís davant l'Ajuntament". La norma, aprovada al Parlament gallec aquest mateix any, concedeix noves competències als ajuntaments i obliga els promotors de les activitats a protegir la seva organització i celebració mitjançant assegurances de responsabilitat civil.

Per això, "caldrà veure si s'estaven complint tots els requisits i si es van fer totes les comprovacions", ha assenyalat Rueda als mitjans de comunicació.

stats