LA MÉTEO
Societat 02/09/2011

Alerta per tempestes fortes

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per tempestes fortes vigent aquesta nit i tot dissabte

Laura Ventolà
2 min

BarcelonaArriben ruixats i tempestes que poden ser localment fortes en molts punts. Aquest divendres a la tarda ja han començat a afectar les comarques de l'Ebre i de Ponent. No plourà a tot arreu igual, seran tempestes molt irregulars, però en algunes àrees els xàfecs poden ser forts i anar acompanyats de calamarsa. Per aquest motiu i atenent a la pertorbació activa que ens creua, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per tempestes fortes durant la matinada de dissabte fins la matinada de diumenge.

L'avís és de risc alt i es poden acumular més de 20 l/m2 en mitja hora i en algunes zones del Nord Est, es podrien superar els 50 l/m2.

Aquesta situació, típica de finals d'estiu afectarà amb més força les comarques de Ponent i sobretot del litoral i Pre-litoral de Tarragona durant la nit i al matí de dissabte, mentre que la tarda de dissabte es concentraran a les comarques del Nord Est, tant al litoral com a l'interior i serà aquí on podran ser especialment fortes.

Davant d'aquesta situació, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat la fase d'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per l'episodi de pluges previst durant aquest cap de setmana.

Al País Valencià i les Illes Balears també estan en situació de risc. Aemet ha activat l'alerta per ruixats i tempestes fortes a les províncies de Castelló, València i les Illes Balears per la jornada de divendres i dissabte. A més també es posa en alerta el risc de rissagues a l'illa de Menorca fins dissabte, un fenomen que es produeix ocasionalment per les oscil·lacions del nivell de l'aigua, i que es manifesta com un descens sobtat del nivell de l'aigua del port, arribant a quedar buit en qüestió de minuts a les zones menys profundes degut a les oscil·lacions brusques de la pressió atmosfèrica.

stats