Societat 06/08/2020

L'Aragó, el focus de coronavirus més important d'Europa

A l'Estat comença a preocupar Madrid i a Euskadi ja es parla, "sens dubte", de "segona onada"

Gemma Garrido Granger / Ot Serra
4 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa

Santa Coloma de Gramenet / MadridDiversos punts de l'Estat estan en alerta pel creixement de contagis de coronavirus, amb un focus destacat a l'Aragó. La transmissió del covid-19 en aquesta comunitat és tan forta que no només és el punt que més preocupa de l’Estat, sinó el més actiu d’Europa, segons el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC). La comunitat autònoma fa setmanes que va creuar el llindar del risc de rebrot i és ara que la taxa de contagis (R) –que calcula quantes persones pot contagiar de mitjana un sol infectat– i els casos acumulats comencen a baixar tímidament. La corba va començar a pujar el 10 de juliol i, malgrat algunes fluctuacions a causa de retards en la notificació dels casos, el seu pendent ha continuat creixent: el 13 de juliol es van registrar 315 casos nous; el 21 se'n van reportar 678 i l’1 d’agost ja se superava el miler de diagnòstics (1.161), segons informa l’Instituto de Salud Carlos III.

L’R, indicador clau per controlar la velocitat de propagació del virus, sí que ha baixat del 2 a l’1,21 en els últims quinze dies, però a l’Aragó encara hi ha moltes persones infectades que transmeten el virus. Això fa que Sanitat hagi registrat 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Aquestes són les dades epidemiològiques que reporta el govern aragonès i parlen per si soles: en un territori on viuen 1,3 milions de persones, el nombre de positius detectats en proporció a la seva població és elevadíssim. “L’Aragó està fent un esforç de detecció descomunal i la taxa de positivitat és del 15%, tres vegades més del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per poder fer un bon rastreig dels casos”, detalla l’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC Enric Álvarez.

I la xifra continuarà creixent perquè la conselleria de Sanitat ha augmentat la seva capacitat diagnòstica fins a superar les 3.500 PCR diàries. “Amb la seva població això equival a quasi 300 tests per cada 100.000 habitants al dia”, explica Álvarez. La comunitat autònoma ha notificat aquest dijous que dimecres va fer 3.953 proves de diagnòstic, de les quals 3.630 PCR, i va notificar 393 contagis –327 a Saragossa, 47 a Osca i 18 a Terol–. Una mica menys de la meitat, 185, eren asimptomàtics. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha volgut enviar un missatge d'optimisme i ha afirmat que l'Aragó és "molt probable que potser ja hagi superat el pic de transmissió", després que en les dues últimes setmanes hagi anat baixant.

Problemes de detecció d'asimptomàtics a Madrid

Si bé l'Aragó i Catalunya eren en els últims dies els principals focus a l'Estat, altres territoris estan registrant increments importants que criden l'atenció. És el cas de la Comunitat de Madrid, que no només reporta molts més contagis que fa un mes, sinó que les dades indiquen que té problemes per detectar asimptomàtics. La setmana que va del 27 de juliol al 2 d'agost la direcció de Salut Pública de la Comunitat de Madrid va diagnosticar 2.605 positius, dels quals només un 7,6% són asimptomàtics. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha situat la xifra en un 15% els últims dies, però de tota manera està molt per sota del 50% de mitjana de l'Estat.

Simón explica que els asimptomàtics són menys contagiosos i això permet reduir la transmissió si s'aconsegueix aïllar-los amb rapidesa. L'epidemiòleg, precisament, ha assenyalat aquest factor com a possible explicació de la reproducció de contagis a la capital espanyola. A Madrid l'indicador R se situava a 1,78 el 28 de juliol i a 1,37 el 2 d'agost i caldrà veure si aquesta tendència a la baixa es consolida en els pròxims dies. Simón també ha expressat la hipòtesi que s'estigui seleccionant gent sospitosa –amb símptomes– i, per tant, això fa que el percentatge d'asimptomàtics sigui més baix. Una altra opció és que estigui fallant el rastreig de contactes. De fet, el govern d'Isabel Díaz Ayuso va decidir prendre mesures fa deu dies fent obligatòria la mascareta, va limitar les reunions a deu persones, va ordenar el tancament dels locals a dos quarts de dues de la matinada i va anunciar la contractació de 360 rastrejadors. Mentrestant, però, s'ha fet una crida a fer aquesta tasca de manera voluntària.

A Madrid en les últimes hores ha copat l'atenció un brot en una residència de gent gran amb 47 positius, 38 dels quals interns més nou treballadors, a San Martín de la Vega. Han hagut de ser hospitalitzades sis persones i una ha mort. "És fonamental el rastreig", assegurava l'alcalde d'aquesta localitat aquest dijous. A més, aquest dimecres la Comunitat de Madrid va informar de quatre brots més amb 33 positius i cap hospitalitzat. Simón ha anunciat que aquest divendres hi ha prevista una reunió entre el ministeri de Sanitat i la conselleria regional per avaluar la situació de la Comunitat.

"Segona onada" a Euskadi

Un altre punt calent se situa a Euskadi, on s'afronta, "sens dubte, la segona onada epidèmica", en paraules de la consellera de Salut, Nekane Murga. Aquest dijous ha notificat 338 nous positius en les últimes 24 hores, d'un total de 5.617 proves PCR realitzades. Un 70% són a Biscaia i, la meitat d'aquests, a Bilbao. Tant Biscaia com Guipúscoa han incrementat contagis respecte al dia anterior i Murga ha informat que hi ha més de 2.000 persones identificades amb la infecció activa a Euskadi. A més, s'està fent el seguiment de 10.000 contactes estrets, a qui ha exigit un compliment "correcte de la quarantena" per assegurar el control de l'epidèmia. Simón, en canvi, ha marcat distàncies amb l'alarmisme de Murga perquè, segons ha subratllat, el 81% dels diagnòstics són asimptomàtics. "Fins que [els nous contagis] no representin un increment en la transmissió i que sigui que estem detectant més, no parlaria de segona onada", ha asseverat.

Al sud d'Euskadi, a la província castellanolleonesa de Burgos, s'ha decretat el confinament del municipi d'Aranda del Duero, de més de 32.000 habitants. Aquest dijous l'ha autoritzat el jutge i l'ha tirat endavant el govern de Castella i Lleó, a causa del creixement de contagis. La comunitat en el seu conjunt ha registrat un augment destacat aquest dijous, amb 191 nous positius, 64 diagnosticats les últimes 24 hores. A Castella i Lleó hi ha dues localitats més aïllades: Íscar i Pedrajas de San Esteban, a Valladolid.

22 morts en l'última setmana i 1.683 positius en les últimes 24 hores

El ministeri de Sanitat ha informat aquest dijous de 1.683 positius en les últimes 24 hores a l'Estat, 89 menys que dimecres. 310 són a la Comunitat de Madrid i 329 a l'Aragó. Les dades de Madrid que ofereix la conselleria de Sanitat, una mica més actualitzades, són de 508 casos nous en les últimes 24 hores. Arreu de l'Estat en els últims set dies hi ha hagut 663 pacients que han ingressat en hospitals, i en unitats de cures intensives (UCI), 41. Actualment, hi ha 2.747 pacients ingressats, dels quals 292 a l'UCI. Pel que fa a defuncions, se n'han produït 22 en l'última setmana. En relació als brots, n'hi ha 580 d'actius amb 6.900 casos associats. Seguint la tendència de les últimes setmanes, la majoria s'originen a causa de reunions familiars i són més reduïts. En menor mesura, sorgeixen de locals d'oci, tenen més casos associats i són més difícils de controlar.

stats