ENSENYAMENT
Societat 22/05/2012

Aturada general a les aules per les retallades en educació

Les retallades en educació del Govern i l'Estat han motivat una convocatòria d'aturada general a les aules. Més d'1,7 milions d'escolars i universitaris catalans es poden veure afectats avui per la vaga.

Sònia Sánchez
3 min
CRISPACIÓ A LES AULES 
 Protestes del col·lectiu educatiu en un acte d'ahir a 
 La Fundació Tàpies en què hi havia el ministre Wert.

BARCELONA.Els sindicats han qualificat l'aturada d'avui de vaga "històrica". I la convocatòria, almenys, ho és. Tot i que l'anterior conseller d'Educació, Ernest Maragall, va haver de fer front a quatre aturades del sector educatiu, és el primer cop que es crida a fer vaga tots els treballadors de totes les branques de l'ensenyament, públic i privat, amb el suport de tota la comunitat educativa i no només dels sindicats del professorat.

La primera vaga patida per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, és de fet una aturada que afecta tot l'Estat, perquè a la retallada autonòmica s'hi ha sumat en els últims mesos l'ajust de 3.000 milions que ha imposat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Si el seguiment de la vaga és massiu, afectaria la major part dels 1,7 milions d'estudiants de tots els cicles que hi ha a Catalunya, incloent-hi la universitat, els de règim especial i la formació d'adults. La crida és, doncs, "històrica", però l'impacte de l'aturada es comprovarà avui.

Contra Wert i RigauLa protesta denuncia les retallades del Govern i l'Estat

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) -que engloba tots els sindicats de l'ensenyament públic, els sindicats d'estudiants, les federacions de pares d'alumnes i els moviments pedagògics- ha donat suport a la convocatòria de vaga i a les manifestacions convocades per avui a totes les capitals catalanes. A més, sindicats com CCOO i UGT han portat la convocatòria a l'àmbit estatal, amb el suport també de la confederació d'AMPAs espanyoles (Ceapa). I és que les mesures aprovades pel ministeri d'Educació fa poques setmanes, començant per l'augment del nombre d'alumnes per aula, ha estat la gota que ha fet vessar la paciència de la comunitat educativa catalana, que ja sumava un any de protestes contra les retallades. Els representants de la MUCE acusen Rigau de ser "còmplice" de Wert, en haver accedit a aplicar -tot i estar estudiant un recurs de constitucionalitat- les mesures aprovades per l'executiu espanyol.

Implicació de tot el sectorLa convocatòria inclou tots els sectors de l'educació a Catalunya

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, UGT, CGT i ASPEPC han cridat a la vaga tots els seus treballadors. En el cas de CCOO i UGT, això inclou tots els règims i modalitats de l'ensenyament, tant públic com privat, des de les llars d'infants fins a la universitat, passant per la formació d'adults, els centres d'educació especial i fins i tot els treballadors de l'administració educativa. El sindicat majoritari als centres concertats, la USOC, que en l'últim any no s'havia sumat a les protestes generals convocades pels seus homòlegs al sector públic, va criticar en un comunicat les mesures anunciades pel president del Govern, Artur Mas. El president va acordar dimarts passat aplicar la retallada educativa de l'Estat i va anunciar que "dóna suport a les mobilitzacions de la comunitat educativa". També els sindicats d'estudiants, que incloeun secundària i educació superior, han cridat els alumnes a no anar als centres, i les federacions de pares donen suport a la protesta.

Serveis mínims

Fins a 1,7 milions d'alumnes es poden veure afectats per la vaga

L'aturada podria afectar els 1,5 milions d'estudiants de tots els règims i modalitats de l'ensenyament, a més dels prop de 175.000 alumnes universitaris catalans. Per això, el departament d'Empresa i Ocupació ha fixat uns serveis mínims als centres públics, on hi haurà d'haver al menys un membre de l'equip directiu i un membre del personal d'administració. A més, a primària i infantil haurà de treballar un mestre per cada quatre grups, com a mínim. A les llars d'infants, un terç de la plantilla haurà de ser als centres.

Els docents mesuren l'èxitLes quatre vagues anteriors van aturar més del 50% de docents

Tots els docents catalans, començant pels 70.000 de la plantilla pública, estan cridats a la vaga. Tot i l'habitual guerra de xifres entre sindicats i administració, les xifres oficials donen la vaga del 14 de febrer del 2008 com la més àmplia dels últims temps, amb un 50% dels docents aturats, segons el Govern. Les vagues del novembre del 2008 i del març del 2010 van tenir seguiments més minsos, tot i que la del març del 2009 va aturar un 41% dels mestres.

Transformacions de fonsLes retallades arriben en un moment de canvi per a l'educació

Les retallades no són els únics canvis que afronta l'educació catalana. Els índexs encara alts de fracàs escolar (un 30% a secundària) i l'elevat atur juvenil obliguen el sistema educatiu a repensar-se.

stats