Societat 16/09/2019

L'Audiència de Girona ordena investigar tres agents de la Policia Nacional que haurien agredit un gironí el 2-O

El tribunal també arxiva la denúncia de la fiscalia que acusava l'home dels delictes d'odi i danys

Maria Garcia
3 min

GironaCop de l'Audiència de Girona per investigar la suposada agressió de tres agents de la Policia Nacional a un home de Girona el 2 d'octubre del 2017, l'endemà del referèndum de l'1-O. Els fets van passar quan el denunciant, que anava en cotxe, es va trobar amb tres furgonetes de la Policia Nacional a l'avinguda de França de Girona. Segons la versió de l'home, un dels vehicles policials va envestir el seu cotxe i, a continuació, els agents el van agredir amb cops de puny al cap i al costat. L'Audiència no es creu la versió que van donar els agents dels fets i ha ordenat investigar els tres policies implicats per si la seva actuació "és constitutiva d'un delicte de maltractaments".

L'escrit de l'Audiència recull les dues versions, la del denunciant i la dels agents, però no dona credibilitat al relat dels policies nacionals. Els agents asseguren que l'home va intentar obstaculitzar el pas dels vehicles policials i va fer "maniobres perilloses, com frenades brusques", "cosa que va posar en perill la integritat dels ocupants". I subratllen que “només amb la professionalitat i experiència dels conductors dels vehicles policials van evitar la col·lisió", però que la tercera furgoneta no va aconseguir esquivar-lo "davant la fermesa i perseverança del conductor del cotxe que, amb una maniobra d'inusual risc", va intentar treure els policies de la via.

Per contra, el denunciant sosté –segons explica el seu advocat i membre del col·lectiu Dret a Defensa de Girona, David Garrido– que ell sortia de la feina amb cotxe i que, a l'arribar a la rotonda de la Copa, en direcció a l'avinguda de França, va veure unes furgonetes de la Policia Nacional darrere seu. "Es va posar nerviós perquè no sabia què passava i va intentar posar-se al carril dret per deixar-los passar". Però just en aquell moment les furgonetes el van avançar per la dreta, pel carril que està reservat a la parada d'autobús i que al cap d'uns metres s'acaba. Llavors va ser quan la tercera furgoneta el va envestir i "van sortir uns tres agents que li van obrir les portes del conductor i copilot i el van començar a colpejar amb cops de puny al cap i al costat mentre era dins del cotxe", assenyala Garrido.

Manca de credibilitat dels agents

El tribunal afirma que veu “clar” que es va produir un xoc, però, segons la ubicació i les característiques dels bonys i les rascades als vehicles, no dona per bona la versió de la policia perquè si hagués “tancat el seu pas” buscant la col·lisió “els danys haurien estat més quantiosos”. A més, considera que “és evident” que aquests danys els va causar el vehicle policial quan va avançar el denunciant perquè “en cap cas” es corresponen amb la maniobra descrita pels agents com “d’inusual risc per intentar treure de la via el vehicle dels agents”.

De fet, per a l'Audiència aquests fets podrien ser constitutius d'un delicte de maltractaments "no només per la manca de credibilitat en el testimoni dels agents" sinó perquè en el moment dels fets hi ha fins a quatre trucades al telèfon d'emergències 112, en què s'alertava que un agents de la Policia Nacional havien “tret un noi a hòsties del cotxe”.

Per tot això, el tribunal ha ordenat la reobertura del cas, que havia arxivat el Jutjat d'Instrucció 2 de Girona perquè considerava que l'implicat havia donat versions contradictòries dels fets. A més d'estipular que s'han d'investigar els agents, també mana que s'arxivi la denúncia de la fiscalia contra l'home pels delictes d'odi i de danys. Per acabar, reclama als Mossos d'Esquadra que esbrinin la titularitat dels telèfons que van trucar al 112 per citar en qualitat de testimonis les persones que van alertar dels fets.

stats