Societat 22/06/2020

El Baix Cinca, la Llitera i el Cinca Mitjà tornen a la fase 2 per un rebrot de coronavirus

El govern de l'Aragó vincula els nous casos detectats a Osca amb la recollida de la fruita

Ara
3 min
Finca de fruiters a la Granja d'Escarp, al Segrià

BarcelonaTornen les restriccions a la Franja de Ponent, concretament al Baix Cinca i la Llitera, i també al Cinca Mitjà. Les tres comarques d'Osca tornen a la fase 2 de la desescalada per un rebrot de covid-19 en una explotació hortofrutícola. El govern de l’Aragó ho ha anunciat aquest dilluns després que n’informés el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una entrevista a la Cadena SER. El brot està vinculat a la recollida de fruita i a la transformació d’aliments en la indústria, han informat, però no han aclarit si s’havia originat en una empresa concreta. En roda de premsa aquesta tarda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simon, ha subratllat que hi ha "risc" que també pugui afectar a Lleida.

El Segrià ja ha patit diversos rebrots els últims dies i se'n van aconseguir controlar tres fa un mes. Ara n'hi ha un altre d'actiu en una residència de gent gran, segons han informat fonts de la conselleria a l'ARA, amb la detecció de fins a quinze positius. Amb tot, apunten que està sota control perquè es va detectar amb rapidesa quan van aparèixer els símptomes el 17 de juny. Aquest rebrot, tal com indica el departament i també Simón, no està vinculat amb el de la Franja de Ponent.

El retrocés en aquestes comarques a les mesures de la fase 2 implica la tornada de les limitacions d’un aforament del 50% en l’hostaleria, la prohibició d’utilitzar les barres dels bars i l’ocupació màxima d’un terç de les piscines. Per ara no afecta la mobilitat, tot i que la consellera de Salut, Sira Repollés, ha recomanat als veïns que limitin els desplaçaments a l’exterior i a la resta de la població que eviti visitar la zona. Malgrat que s’han detectat aquest diumenge 33 casos nous –25 dels quals en aquestes tres comarques– i s’ha identificat una transmissió comunitària del virus, la consellera ha explicat que la situació epidemiològica no és preocupant i que no estan en situació de limitar la mobilitat. “Si les condicions epidemiològiques exigissin mesures més dràstiques ens dirigiríem a l’Estat, que prendria les mesures oportunes”, ha afegit.

El director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo, ha advertit que els pròxims dies el nombre de casos podria augmentar perquè s’han incrementat els tests a la zona. “Aquest brot és important perquè, si no l’abordem, hi ha el perill de perdre el control de la transmissió comunitària en un territori”, ha insistit Falo, que considera els casos lleus perquè la major part dels contagiats són persones joves i asimptomàtiques que no han necessitat ser hospitalitzades. En la mateixa línia, Simon ha recalcat que l'important és trobar l'origen del rebrot i poder controlar la transmissió, i ha admès una "alta sospita" que ara mateix no estigui detectada.

Coordinació entre Catalunya i l'Aragó

Per la seva banda, Salvador Illa ha assegurat que el brot, que s'ha detectat de manera precoç, està "en vies de ser controlat". El ministre, que espera que la tornada a la fase 2 sigui una mesura suficient, ha anunciat que demà es reunirà amb les autoritats de l'Aragó. Simon ha asseverat que aquest diumenge ja van començar a mantenir contactes les conselleries de Salut aragonesa i catalana, donada la possibilitat que el rebrot afecti a les dues comunitats. El director tècnic de Sanitat ha apuntat que l'activitat dels temporers comporta força mobilitat entre granges, però ha anotat que no hi ha la "certesa" que el rebrot hagi arribat a Lleida.

Simon ha indicat que la preocupació durant l'etapa de la nova normalitat serà controlar rebrots puntuals i no la transmissió generalitzada dels pitjors moments de la crisi sanitària. L'epidemiòleg ha assenyalat que n'hi pot haver de locals, com el d'Aragó, però també de viatgers, ja sigui espanyols que tornen a casa, estrangers que tenen casa a l'Estat, o turistes, malgrat que en principi el govern espanyol ha dissenyat controls als aeroports per evitar aquestes situacions.

stats