Barcelona i València, entre les cinc ciutats europees que més cocaïna consumeixen

Encapçalen el rànquing Anvers i Amsterdam i s'estima que a Europa es consumeixen 365 quilograms de cocaïna al dia

València i Barcelona só n dues de les cinc ciutats europees, al costat d'Anvers, Amsterdan i Eindhoven, amb un major consum de cocaïna, segons revela un estudi en el qual s'han analitzat les aigües residuals a través de biomarcadors urinaris i que ha servit per detectar de forma fiable el consum real de drogues en una ciutat.

Segons un comunicat de la Universitat de València (UV), a l'estudi hi han col·laborat centres d'investigació i universitats d'onze països d'Europa, que durant una setmana de març del 2011 van recollir mostres d'aigües residuals urbanes de 19 ciutats europees.

En aquestes mostres es van analitzar biomarcadors urinaris de cocaïna, amfetamina, èxtasi, metamfetamina i cànnabis. Els resultats de la investigació s'han publicat aquest dijous a la revista especialitzada 'Science of the Total Environment'. La investigació ha permès estimar el consum d'aquestes drogues de la població de cadascuna d'aquestes ciutats, i els resultats es van normalitzar d'acord a la mida de la ciutat estudiada, cosa que significa que grans ciutats com Londres o Barcelona poden comparar-se directament amb ciutats més petites com Castelló o Santiago de Compostel·la.

Entre les principals conclusions de l'estudi destaca que el major consum de cocaïna, expressat en mil·ligrams consumits al dia per cada 1.000 habitants, correspon a Anvers, seguit d'Amsterdam, València, Eindhoven i Barcelona.

Sobre Castelló, el consum és semblant al de ciutats com Utrecht o Londres, i lleugerament superior al de Santiago, que es troba al nivell de París, Milà o Brussel·les.

S'estima que a Europa es consumeixen uns 356 quilograms de cocaïna al dia, cosa que representa aproximadament entre el 10 i el 15% del total de cocaïna consumida a tot el món, segons les estimacions de l'Oficina de Nacions Unides per a la Droga i el Crim Organitzat.

En contrast amb la cocaïna, el consum de metamfetamina és més gran al nord i nord-oest d'Europa, principalment a Escandinàvia i la República Txeca, i són aquesta droga i la mateixa amfetamina les que predominen en les aigües residuals europees.

Pel que fa al consum d'MDMA, conegut com a èxtasi, a València i Santiago és aproximadament la meitat del de Barcelona , però queda lluny de l'observat en països com Holanda i Bèlgica.

Més continguts de