Societat 02/04/2013

Un centre de Barcelona aconsegueix reprogramar cèl·lules per curar la leucèmia

El descobriment impedirà que es reprodueixen els tumors i obre una nova línia per guarir el càncer

Efe
1 min

BarcelonaInvestigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han aconseguit transformar cèl·lules de limfoma i leucèmia en d'altres de normals semblants. Així, es reprograma les cèl·lules perquè deixin de ser malignes una vegada s'hagi acabat el tractament i alhora es dificulta que les noves reprodueixin els tumors.

S'obre d'aquesta manera una nova línia estratègica per tractar els càncers. Fins ara els tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia només aconseguien destruir les cèl·lules cancerígenes, sense reduir la capacitat de generar nous tumors. L'investigador principal del treball, Thomas Graf, i el seu equip ja havien demostrat en treballs anteriors que era possible reprogramar un tipus cel·lular de la sang en un altre; en concret, van reprogramar limfòcits en macròfags, un tipus de cèl·lules que no es divideix.

"Hem de seguir investigant per trobar la manera d'utilitzar el que acabem de descobrir en benefici dels pacients", ha dit Graf. "Ara intentem trobar compostos químics o farmacèutics amb la mateixa capacitat per tractar-ho no només en cultiu sinó també en pacients", ha subratllat l'investigador.

Els resultats de la investigació es publicaran aquesta setmana a la revista científica 'Cell Reports'.

stats