Societat 08/06/2018

Els nens a Colau: “Volem que se’ns escolti i se’ns prengui seriosament”

Els infants presenten a l'alcaldessa onze demandes per millorar la seva vida al barri i a l'escola

Gemma Garrido Granger
3 min
Els nens i nenes han presentat l'Agenda dels Infants a l'alcaldessa Ada Colau.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona té un repte: fer que tots els nens i nenes que hi viuen sentin que la ciutat també és seva. L'Agenda dels Infants, un projecte conjunt de l'Ajuntament i de l'Institut d'Infància i Adolescència (IIA), constata que el 32% dels joves no se senten prou satisfets amb el barri on viuen. Es queixen que els adults no són simpàtics amb ells, que hi ha molts cotxes i que l'aire està molt contaminat. Aquest divendres 25 alumnes de sisè de primària han sigut els encarregats de traslladar aquestes conclusions a l'alcadessa Ada Colau i a la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Ho han fet en una aula de l'escola Cervantes, al districte de Ciutat Vella, i en nom dels 25.000 nois i noies d'entre 10 i 12 anys que viuen a Barcelona.

"Volem que se'ns escolti i se'ns prengui seriosament", han exigit. Aquesta és una de les onze demandes que 4.000 nens i nenes van definir com a prioritat per millorar el seu benestar tant al barri com a l'escola i en la família. Els resultats es van recollir en les primeres fases del projecte 'Parlen els nens i nenes', que consistien a passar una enquesta a 52 escoles de diferents districtes i debatre'n les possibles millores. La directora de l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB), Maria Truñó, ha assegurat que l'Agenda va començar com un "petit projecte d'enquestes" amb la idea de tenir una eina per analitzar el benestar infantil. "Però s'ha convertit en un punt de partida que obrirà el diàleg entre els adults i els infants", ha pronosticat.

Diàleg amb l'alcaldessa

Els nens i nenes han presentat cadascuna de les demandes en parelles o grups de tres. Més temps lliure per passar-lo amb la família i els amics, més espais verds per jugar, però també més seguretat davant els conflictes i més confiança per part dels adults. Els alumnes han explicat a Colau, una per una, quines situacions no els fan sentir còmodes. La insatisfacció amb el cos ha estat un dels temes que més interès li han suscitat a l'alcaldessa.

"No ens sentim còmodes amb els nostres cossos, però no cal tenir un supercos, només l'hem de cuidar i estimar", han explicat. Colau ha volgut incidir en els motius que fan que tant joves com adults pensin que "no tenen un cos maco". La resposta dels alumnes s'ajustava a la imatge que projecten els models i la televisió. "No ens hem d'assemblar als que surten a la tele. De fet, són ells els qui haurien d'assemblar-se a nosaltres", els ha aconsellat. Passa el mateix amb el 'bullying'.

Els alumnes han requerit al consistori que els mestres i monitors rebin més formació per detectar les situacions d'assetjament i violència abans que passin. "Com a alcaldessa, em pregunto què es pot fer perquè pugueu sentir-vos més segurs", s’ha qüestionat Colau. Les dades de l'Agenda evidencien que tres de cada deu nens no se senten segurs o no saben a qui recórrer quan tenen problemes. De fet, un 43% dels infants diuen que els han deixat de banda alguna vegada.

La manca d'autonomia i la sobreprotecció per pares i mestres també són qüestions que els nens i nenes consideren problemàtiques. "Heu d'entendre que la confiança es construeix. Hem de deixar que apreneu sols, però vosaltres no ens heu de mentir", ha afegit parlant com a mare.

Futurs polítics

"Si us escoltéssim més, faríem de Barcelona una ciutat més humana, més agradable i, sobretot, més feliç", ha emfatitzat l'alcaldessa Colau. La tinent d'alcalde, Laia Ortiz, també els ha animat a dir la seva als consells de participació, perquè exposin les conclusions i les necessitats dels infants i "facin política". "Us demanarem que continueu treballant i encomaneu a més gent les vostres ganes", han demanat. Entre aplaudiments espontanis, la presentació s'ha acabat amb una fotografia de les polítiques amb el grup i amb una pregunta sobre un detall que els encuriosia de Colau: "¿Pots anar pel carrer sense que et demanin autògrafs?”.

stats