Barcelona dona un mes a Airbnb per retirar 1.036 pisos il·legals

La companyia evita pronunciar-se i assegura que donarà una resposta a la reunió de la setmana que ve

Una campanya municipal instal·la llits per informar sobre els allotjaments il·legals / MARC ROVIRA

Airbnb haurà de retirar 1.036 anuncis de pisos turístics il·legals en el termini màxim d’un mes. Aquesta és l’exigència que l’Ajuntament de Barcelona va traslladar ahir a la companyia després d’haver signat un principi d’acord la setmana passada. Aquest miler de pisos il·legals ja tenen una ordre de cessament d’activitat i ja han sigut sancionats prèviament. La trobada d’ahir -la segona des de l’inici de la treva-és un pas més per reconduir el conflicte obert amb la plataforma, que la setmana passada assegurava que estava compromesa amb la retirada dels pisos il·legals detectats pel consistori.

El responsable de polítiques públiques d’Airbnb, Sergio Vinay, no va ser explícit sobre com actuarà la companyia davant la petició. En sortir de la reunió va limitar-se a dir que donaran una resposta en la pròxima trobada, la setmana que ve. Vinay no va aclarir si donaran compliment a la demanda, ni en quin termini ho faran. “Airbnb està completament compromesa a eliminar els mals actors al mateix temps que protegeix les famílies que comparteixen les seves llars”, va dir Vinay, que va insistir que en els últims mesos la plataforma ha retirat prop de 1.300 anuncis “que podrien posar en risc el lloguer a llarg termini a Ciutat Vella”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reaccionar amb prudència sobre com actuarà l’empresa: “Soc cauta perquè ja hem vist moltes coses i haurem d’estar-hi a sobre”, va dir en una entrevista a Betevé. Malgrat tot, va subratllar que les multes que l’Ajuntament ha interposat a la plataforma -una arriba als 600.000 euros, que és la quantitat màxima-“han donat fruits” perquè han permès arribar al punt actual d’entesa. Va afegir que si no compleixen tornaran a multar l’empresa.

Tots els pisos amb llicència

La segona petició que el govern municipal va fer ahir a Airbnb és que exigeixi el nombre de la llicència a l’hora de publicitar pisos a la web. “Volem que s’estableixi una comunicació fluïda amb Airbnb per poder-los notificar els pisos amb permisos falsos que localitzem”, va apuntar la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, que va afegir que ja treballen així amb la resta de plataformes d’allotjament turístic. Per a Sanz, es tracta d’una oportunitat perquè Airbnb “recuperi la confiança de Barcelona i dels veïns”.

Abans de signar la treva de la setmana passada, l’Ajuntament de Barcelona havia interposat a Airbnb dues multes de 30.000 euros i una altra de 600.000 euros. Segons va aclarir Sanz, aquestes multes segueixen endavant i va afegir que, depenent de com actuïn amb els pisos il·legals, estan estudiant si interposar-ne una altra de 600.000 euros. “Airbnb ha de demostrar que vol complir la llei”, va insistir Sanz, que va afegir que si no treballaran per interposar més sancions.

La tensió entre el govern municipal i Airbnb va esclatar fa dos mesos, quan l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un acord de col·laboració amb les principals plataformes de lloguer turístic que operen a Barcelona per lluitar contra l’oferta de pisos il·legals. A l’entesa s’hi van sumar les plataformes HomeAway, Booking, TripAdvisor, Rentalia i Apartur. En l’acord no hi era Airbnb, tot i que es tracta d’un dels operadors més importants -per no dir el principal- d’aquest mercat a la ciutat. El consistori no va convidar la plataforma perquè no estava “en condicions d’oferir un compromís per eliminar l’oferta il·legal”.

Airbnb critica els hotels

Tot i que la relació entre l’Ajuntament i Airbnb sembla que hagi iniciat una nova etapa, ahir al matí -abans que se celebrés la reunió- la plataforma va tornar a la càrrega. En una carta dirigida a l’Ajuntament , Vinay va criticar els hotels de la ciutat. Va qüestionar que es protegeixi “l’ statu quo ” d’aquests establiments, que, segons la plataforma, “deixen poc espai per a ningú més”. Airbnb va apuntar que els operadors professionals d’apartaments turístics i els hotels sumen el 80% de les llicències de pisos turístics a Barcelona i que, d’aquestes, el 40% són de les cadenes hoteleres. Per aquest motiu va opinar que fan falten “noves normes” per a les famílies que comparteixen la seva llar.

De fet, Airbnb va lamentar que el lobi hoteler de la ciutat sol·licités “més regulació” per a aquestes famílies. Vinay va considerar que és “decebedor”, tot i que no “sorprenent”, que els hotels protegeixin els seus beneficis “mentre ataquen les famílies”. La plataforma va destacar que l’any passat a Barcelona van arribar 10 vegades més turistes que es van allotjar en hotels que en Airbnb. “Els viatgers que van utilitzar Airbnb a la ciutat van suposar menys del 10% dels turistes”, va sentenciar.

Més continguts de