Barcelona limita l'oferta turística i fomenta l'obertura de negocis culturals a la Rambla

La nova normativa no permet la implantació de nous albergs de joventut i controla l'obertura d'hotels, bars i locals d'oci nocturn

Cada dia 213.000 persones passegen per la Rambla de Barcelona -un total de més de 78 milions de persones a l'any-, segons un estudi fet per Retail Trade i patrocinat per Turisme de Barcelona i l'Ajuntament. Només una de cada quatre persones que dorm a la Rambla és veí d'aquesta via, i en total hi ha gairebé 4.000 places hoteleres, davant del miler de barcelonins que estan empadronats en aquest carrer. Per intentar que la Rambla torni a ser una mica més dels barcelonins, l'Ajuntament fomentarà la instal·lació de comerços que promoguin la indústria cultural i per contra es limitarà l'obertura d'albergs, "hotels, bars, restaurants i locals d'oci". Així ho ha explicat aquest dimecres la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, que ha assegurat que l'equip de govern municipal pretén que a la Rambla s'hi instal·lin negocis que tinguin un valor afegit d'àmbit cultural, entre els quals ha citat "galeries d'art i botigues d'instruments musicals i discos". Aquesta és una de les mesures que inclou el pla especial de regulació dels establiments de concurrència pública, hostaleria i altres activitats de La Rambla que ha aprovat aquest dimecres inicialment el govern municipal.

Amb el nou pla d'usos, aquestes botigues podran disposar al seu interior de zona de cafeteria d'un màxim 20 metres quadrats amb un horari limitat al comercial. A les noves galeries d'art, llibreries i botigues de música, podrà haver-hi una zona de bar i no podran vendre altres productes que no siguin els establerts en la seva especialitat. Actualment, hi ha quatre activitats que estan en aquesta situació: Casa Beethoven i Musical Emporium, de venda d'instruments musicals i partitures, Freetime, de venda de llibres, i una galeria d'art del Palau Moja.

D'altra banda, una altra de les mesures del pla d'usos és limitar l'activitat hotelera de la Rambla. Si es volgués obrir un nou hotel, les habitacions no podrien superar el 60% de l'edifici i haurien de tenir un màxim de 100 places. Pel que fa als bars i restaurants, el consistori pretén fomentar les activitats de qualitat, i només podran obrir nous locals de restauració si tanca algun negoci dels que operen actualment.

El pla també regula la zona del Mercat de la Boqueria i també la plaça Reial, i actualment, a totes aquestes zones s'hi ubiquen una quarantena d'hotels, gairebé un centenar de bars i restaurants i vuit locals d'oci nocturn.