URBANISME
Societat 20/07/2012

Barcelona posa a prova els fanals intel·ligents

Maria Ortega
2 min
Barcelona posa a prova  els fanals intel·ligents

BARCELONABarcelona vol acabar amb les seves ombres. La mala il·luminació d'alguns carrers de la ciutat ha estat una crítica recurrent. Els hotelers han estat un dels sectors més bel·ligerants en la guerra de la llum i el mateix alcalde de la ciutat, Xavier Trias, reconeixia després de la seva presa de possessió que solucionar les deficiències d'enllumenat era un dels objectius marcats. Fruit de l'acord amb el PP per pactar els pressupostos municipals, l'equip de govern va comprometre un milió d'euros a tirar endavant el nou pla director d'il·luminació, que inclou objectius com els fanals intel·ligents. Aquests punts de llum detecten la presència de vianants i incrementen la potència de llum.

El nou pla de l'enllumenat es presentarà al setembre, però en els últims dies l'Ajuntament ha començat a fer les primeres proves. Un dels objectius fonamentals és trencar la tendència d'il·luminar les calçades, ara també es posarà el focus en les voreres. Això implicarà canvis físics en els fanals, com ara fer-los més baixos o incorporar-hi un braç per dirigir millor la llum. El canvi, però, també persegueix objectius d'eficiència. Introdueix, per exemple, la il·luminació led, que permet disminuir en un 30% el consum. L'altra gran fita del pla és millorar la il·luminació d'edificis emblemàtics i monuments, que passarà a fer-se en vertical.

El que va presentar ahir el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, són només les tres primeres proves, que es duran a terme durant aquest estiu. L'objectiu, segons Vives, és que la ciutat, que "ja està il·luminada, respongui a criteris del segle XXI". Vives va puntualitzar que això no vol dir convertir-la en un "anunci publicitari".

Enllumenat amb sensors

L'enllumenat intel·ligent s'avaluarà a l'avinguda Josep Tarradellas, entre l'avinguda Sarrià i Calàbria, on s'instal·laran 18 punts de llum amb tecnologia led i sensors que reconeixen vianants i vehicles a una velocitat inferior als 30 km/h. Les actuacions, que comencen la setmana que ve, duraran fins a l'agost i tenen un cost de 24.000 euros. Al districte de les Corts, al carrer Galileu -en el tram que enllaça els carrers Europa i Can Bruixa-, ja s'està treballant en la implantació de 22 fanals nous. Aquí s'ha posat a prova la voluntat de centrar els esforços lumínics en les voreres.

Els nous punts de llum, amb leds, tenen la llumera a cinc metres de terra i no a 7,5 com els anteriors i compten amb un braç per separar la llum de l'alineació dels arbres. Aquesta intervenció costa 37.000 euros. L'Ajuntament també actuarà per millorar la llum -en vertical- al monument a Mossèn Cinto Verdaguer, a la Diagonal, en una intervenció que val 18.000 euros.

stats