Societat 08/06/2019

Barcelona, la segona àrea més contaminada per plàstics al Mediterrani

Un estudi alerta que cada any es llencen al mar 33.800 ampolles de plàstic per minut

E. F.
3 min
Ampolles de plàstic abandonades a la costa mediterrània

BarcelonaEl mar Mediterrani rep cada any més de mig milió de tones de residus plàstics. És com si cada minut s'hi llencessin l'equivalent a 33.800 ampolles de plàstic. La contaminació amenaça les costes, i Barcelona és la segona àrea on més restes d'aquests materials abandonats hi ha, segons un estudi del Fons Mundial per a la Natura (World Wide Fund for Nature o WWF, per les sigles en anglès).

A la costa de Barcelona, l'estudi calcula que s'hi acumulen 26 quilos de plàstics abandonats per quilòmetre, una ràtio que només empitjora a Turquia, a la regió de Cilícia, amb 31 quilos de residus per quilòmetre. També destaca València, amb una mitjana de quasi 13 quilos de plàstics abandonats per quilòmetre. Altres zones que apareixen amb una alta contaminació per aquests residus que acaben al mar són Tel-Aviv (Israel), el delta del Po (Itàlia) o Alexandria (Egipte). Per països, Egipte és el que aboca més tones de plàstics al mar.

L'estudi, publicat coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans, fa una crida a aturar aquesta escalada de la pol·lució. "Els residus plàstics van camí de quadruplicar-se a la regió de cara al 2050", subratlla. L'organització avisa del mal que amenaça els ecosistemes i la vida del Mediterrani, però també a la seva potent indústria turística –que és un 6% del PIB de la regió–, que hi té en joc part del seu reclam: les platges.

Fan falta 400 anys per fer desaparèixer del tot el plàstic

Els quarts productors mundials

Els 22 països i regions de l'arc mediterrani produeixen un 10% de tots els productes plàstics, una xifra que els situa com la quarta àrea mundial més potent en aquesta indústria. La fabricació creix a un ritme d'un 4% cada any i el 2016 van sortir de les fàbriques 36 milions de tones de plàstic. Això vol dir 76 quilos de plàstic per habitant de la regió mediterrània, 23 quilos per sobre de la mitjana mundial.

Un dels problemes, alerta l'estudi, és la curta vida d'aquests objectes. Més de la meitat es converteixen en residu abans que faci un any que han estat fabricats. De les 20,4 milions de tones de residus plàstics que es produeixen cada any, un 15% acaben abocades al medi i, en bona part a través dels rius, acaben arribant al mar. Però el 85% que es recull acaba, majoritàriament, en un abocador (un 42%) o bé incinerades (un 13%). El reciclatge és molt baix, d'un 16% segons l'estudi, i la reutilització encara més.

L'organització fa una crida als països a aturar aquesta contaminació al mar aprovant mesures que ho facin possible en l'horitzó 2030. Proposa prohibir a tots els països els articles de plàstic d'un sol ús –tal com proposa la directiva de la UE– i fa una crida als fabricants a responsabilitzar-se molt més dels seus envasos en tot el cicle de vida, fins a la seva reutilització o reciclatge.

Una emergència global

L'ONU ha llançat una alerta mundial a causa de la degradació que pateixen els mars i oceans per culpa dels plàstics: són 13 milions les tones que cada any es filtren a l'oceà i 100.000 les espècies marines que moren per culpa d'aquesta contaminació. L'organisme crida a erradicar aquesta plaga, que pot fer que en poques dècades el nombre de plàstics superi el de peixos.

stats