Societat 17/01/2015

Barcelona busca solucions al seu model turístic

Els veïns volen que Trias concreti el seu pla en una audiència pública

Elisabet Escriche
3 min
Els veïns de la Barceloneta van obrir a finals d’estiu la capsa de Pandora contra el model turístic de la ciutat.

BarcelonaEl degoteig de protestes veïnals que s’ha produït des de l’estiu passat contra el model turístic de Barcelona ha provocat que el mateix alcalde, Xavier Trias, admetés que s’havia convertit en un dels seus cavalls de batalla i reconegués dimecres que cal “fer més” per garantir una bona convivència entre el turisme i els veïns. Els primers a mostrar obertament i de manera continuada el seu malestar van ser els veïns de la Barceloneta, que van obrir la seva particular lluita contra els apartaments turístics il·legals del barri. Després es van sumar a les protestes contra el model turístic els veïns de Ciutat Vella, els de la Sagrada Família i els de Gràcia, entre d’altres.

Per apaivagar els ànims -i amb les eleccions municipals a tocar- l’Ajuntament ha dut a terme en els últims mesos diverses mesures: des d’incrementar el nombre d’inspectors dedicats a tasques de control fins a la posada en marxa d’un nou Centre de Resposta Telefònica (CRT). Es tracta d’un servei especialitzat a atendre les denúncies de ciutadans afectats per problemes de convivència que es puguin generar en els habitatges d’ús turístic. A més a més, des de fa mesos està duent a terme plans de promoció turística en diferents barris de la ciutat per descongestionar les zones amb més concentració de visitants. L’última mesura anunciada, però, va ser un pacte de ciutat sobre el turisme responsable i sostenible. El mètode de treball del pacte, que s’ha començat a elaborar aquest mes de gener i ha d’estar enllestit -segons van confirmar ahir portaveus municipals- a finals de març, el definirà Maria Abellanet, la directora general del grup CETT, el centre d’estudis de turisme i hoteleria.

La primera audiència de l’alcalde

En el pacte hi treballaran l’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i els principals agents implicats en la gestió del turisme o el seu impacte, com els comerciants i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). L’objectiu del pacte és fixar les línies mestres del model turístic que ha de seguir Barcelona entre el 2015 i el 2020 i que s’abordin els aspectes que generen conflicte: apartaments turístic il·legals, massificació en certs punts de la ciutat o la convivència entre el comerç tradicional i el turisme.

A banda de les propostes de les administracions, els veïns també estan teixint les seves pròpies actuacions. De moment, el primer pas que farà la FAVB és la sol·licitud d’una audiència pública per donar a conèixer la seva proposta de model turístic i que preveuen que se celebri abans de les eleccions municipals. L’últim cop que es va fer aquest acte va ser l’any 2006, per la llavors polèmica ordenança de civisme. En l’audiència -la primera que afrontaria l’alcalde Trias i en la qual també hauran de ser presents els representants de tots els partits municipals- els veïns exposaran el seu decàleg sobre com hauria de ser el model turístic de la ciutat i, posteriorment, l’alcalde s’haurà de “pronunciar obertament”, tal com explica a l’ARA el president de la FAVB, Lluís Rabell.

El document de les entitats convocants de l’audiència, entre les quals també hi ha els sindicats CCOO i UGT, Ecologistes en Acció i el Consell de la Joventut de Barcelona, reclamarà una inspecció “exhaustiva” dels apartaments turístics il·legals i que aquests habitatges s’incorporin a la borsa de pisos socials. “També volem l’obertura d’un procés participatiu en què es determini quina càrrega d’apartaments turístics pot suportar cada districte”, explica Rabell. Les altres peticions de les entitats veïnals i sindicats són que es mantingui la congelació de la concessió de noves llicències d’apartaments d’ús turístic, que es protegeixin els comerços o restaurants emblemàtics de la ciutat, que es garanteixi la protecció mediambiental i que es faci un registre dels particulars que lloguen habitacions. “És una pràctica cada cop més habitual entre les famílies perquè aquests ingressos les ajuden arribar a finals de mes”, relata el president de la FAVB.

Una altra de les demandes dels veïns és que es reverteixi la taxa turística a la ciutat, invertint-la íntegrament en la “sostenibilitat de la ciutat” i no a promoure el turisme. La setmana vinent els responsables de la Federació d’Associacions de Veïns es reuniran amb el comissionat de participació de l’Ajuntament per fixar la data de la convocatòria de l’audiència pública.

stats