Societat 14/07/2017

Bellvitge estrena set quiròfans per a operacions que no requereixen ingrés

Han suposat una inversió de 5,3 milions d'euros i permetran fer 6.000 intervencions anuals

Marta Vergoñós
2 min
Bellvitge estrena set quiròfans per operacions que no requereixen ingrés

L'Hospitalet de LlobregatHi ha moltes intervencions quirúrgiques, com les operacions de cataractes, d'hemorroides o els lligaments de trompes, que es fan de manera ràpida i no obliguen el pacient a fer nit a l'hospital. És el que es coneix com a cirurgia major ambulatòria, i molts cops es porta a terme en els mateixos quiròfans on es fan les intervencions més complexes. A l'Hospital de Bellvitge, però, ara tindran un espai propi al nou bloc quirúrgic, que aquest divendres ha inaugurat els primers set quiròfans.

La posada en marxa d'aquestes sales, que poden acollir fins a 6.000 intervencions anuals, ha costat 5,3 milions d'euros, i permetrà descongestionar altres sales que fins ara es dedicaven a la cirurgia major ambulatòria i que ara es podran dedicar a atendre operacions més complexes. Això tindrà un doble impacte positiu perquè, en tenir més espais, baixaran les llistes d'espera tant per a la cirurgia major ambulatòria com per als procediments més complicats, ja que aquests últims no hauran de compartir agenda amb operacions més simples.

En total, Bellvitge té previst obrir 31 quiròfans d'aquest tipus fins al 2019. La nova ala ocupa una superfície global de 3.000 metres quadrats, en els quals s'ha buscat l'amplitud per donar un millor servei al pacient. I és que, a banda de les sales d'operacions, també hi ha un espai amb 14 lliteres on els pacients es preparen i recuperen de l'operació, un magatzem i una zona administrativa, entre d'altres.

Última tecnologia

Els nous quiròfans, ubicats a la tercera planta de l'edifici tecnoquirúrgic, disposen de tecnologia innovadora que ha estat dissenyada amb la participació dels professionals de l'hospital. Per exemple, hi ha un sistema d'endoscopia amb definició 4K que permet una visibilitat durant les intervencions quatre cops superior a la dels aparells tradicionals. A més, tots els aparells estan integrats des del sostre per facilitar la feina dels ciurgians i minimitzar el perill de contaminació.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha destacat que el major ús de la tecnologia no va en detriment de la feina dels professionals del centre, sinó al contrari, ja que el paper dels zeladors "és més important que mai" per acompanyar el pacient després de l'operació.

A banda de cirurgia major ambulatòria convencional, al nou bloc quirúrgic s'hi faran "procediments terciaris innovadors", com el tractament contra el càncer de mama amb radioteràpia intraoperatòria dirigida amb un sistema que permet aplicar la radiació directament al teixit obert -llit tumoral- en la mateixa intervenció en què s'extirpa el tumor. Aquesta tècnica permet una major efectivitat i precisió, alhora que disminueixen els efectes secundaris en els pacients.

stats