Societat 16/09/2019

Beques privades per a la recerca del futur

La Caixa destina 28 milions d’euros a 79 projectes de recerca i innovació

Xavier Pujol Gebellí
2 min
Laguna, una de les investigadores seleccionades, assegura que les ajudes són un "bon complement" per a la recerca, que compta amb "recursos escassos".

BarcelonaAriadna Laguna, investigadora a l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron, estudia la relació entre la microbiota intestinal i el desenvolupament de la malaltia de Parkinson; Pol Forn, a l'Institut de Física d'Altes Energies, estudia com avançar en computació quàntica. Tots dos han rebut, aquesta tarda -en un acte a Barcelona- un ajut a la recerca d'excel·lència de la Fundació Bancària La Caixa. Però no són els únics projectes seleccionats.

Entre els escollits de l'àmbit estrictament biomèdic destaquen els relatius a recerca oncològica i altres grans malalties, teràpies personalitzades, obesitat i malalties infeccioses o neurodegeneratives. En opinió d'Ariadna Laguna, l'ajut suposa un “bon complement” en un país on els recursos destinats a recerca “són escassos”. En el seu cas, li permetrà d'endinsar-se en l'estudi de la composició de la microbiota intestinal per determinar fins a quin punt pot condicionar la malaltia de Parkinson. Alhora, també pot ajudar a trobar nous marcadors biològics i plantejar teràpies més efectives. Per a Pol Forn, representarà avançar en l'estudi de nous conceptes per al desenvolupament d'ordinadors quàntics, un camp que en l'actualitat ha reviscolat gràcies a grans corporacions com IBM i Google.

A l'acte d'avui, presidit per Isidre Fainé, president de l'entitat, i Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats, la Fundació Bancària La Caixa ha fet entrega d'un total de 28 milions d'euros en ajudes a una vuitantena de projectes. Tot i això, segons el director de Recerca i Innovació a La Caixa, Àngel Font, els ajuts i beques no pretenen, en cap cas, substituir les aportacions provinents del sector públic, sinó “complementar línies de recerca” on calen recursos específics i donar suport al desenvolupament de la carrera professional dels investigadors.

Els ajuts, globalment, es destinen a investigació biomèdica, tot i que també estan oberts a altres camps, com les beques de postdoctorat, a les quals es destinen 15 milions d'euros. En aquest àmbit es dona sortida a ajuts que cobreixen les anomenades STEM, acrònim que reuneix enginyeria, matemàtiques, tecnologia i ciències bàsiques. Les altres dues línies, detalla Font, van destinades a projectes consolidats en biomedicina i a facilitar la transferència de coneixement des del món acadèmic a l'empresarial, un dels principals dèficits del sistema català i espanyol, resumeix aquest directiu.

stats