Brussel·les es declara "molt preocupada" per l'ús de bales de goma a Ceuta

Amenaça d'actuar contra Espanya si es confirma que ha vulnerat la legislació de la UE

La comissària d'Interior, Cecilia Malmström, s'ha declarat aquest divendres "molt preocupada" per l'ús de bales de goma per part de la Guàrdia Civil a Ceuta. Les bales de goma es van utilitzar la setmana passada per evitar que immigrants irregulars entressin a Ceuta nedant des del Marroc, i Malmström ha reclamat explicacions a les autoritats espanyoles per aquesta actuació.

"Molt preocupada pel fet que la policia fronterera espanyola utilitzi bales de goma per dissuadir els immigrants a Ceuta", ha escrit Malmström en el seu compte de Twitter. "Espero aclariments de les autoritats", ha afegit.

El portaveu d'Interior , Michele Cercone , ha avisat posteriorment que " la Comissió es reserva el dret de donar els passos adequats quan hi hagi proves que un estat membre hagi vulnerat la legislació de la UE" .

L 'executiu comunitari considera que "les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat d'investigar les circumstàncies d'aquest particular incident a Ceuta " . "La Comissió demanarà explicacions a les autoritats espanyoles sobre aquests esdeveniments a mesura que es  continuen desenvolupant " , ha indicat Cercone .

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat aquest dijous al Congrés que la Guàrdia Civil destacada a Ceuta va disparar material antiavalots a l'aigua durant l'intent d'entrada a Espanya d'un grup d'immigrants en el qual van morir un mínim d'11 persones dijous passat, però ha assegurat que "no hi ha relació de causa-efecte" entre aquesta pràctica i les morts.

La comissària d'Interior ja va xocar a finals de l'any passat amb Fernández Díaz per la instal·lació de ganivets a la tanca fronterera de Ceuta.