Societat 19/11/2012

La banca advoca per “construir més cases i donar més crèdit” per frenar els desnonaments

"L'exclusió social no la crea el crèdit hipotecari, la crea la crisi", assegura el president de la patronal del sector, en una crítica explícita al pla del govern espanyol. El Banc Sabadell creu que si es canvia la llei hipotecària, es pot dificultar la concessió de crèdits

Joan Faus
2 min

MadridEl president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, ha criticat aquest dilluns les mesures aprovades pel govern espanyol per frenar els desnonaments. "L'exclusió social no la crea el crèdit hipotecari, l'exclusió social la crea la crisi", ha assegurat en un esmorzar informatiu a Madrid. D'aquesta manera, la patronal bancària s'espolsa qualsevol responsabilitat en l'increment dels desnonaments, tot i que algunes entitats no van calibrar prou els riscos en la concessió d'hipoteques a alguns sectors.

I la recepta de la banca per frenar el drama social dels desnonaments és molt clara: "Per ajudar les persones en risc de perdre casa seva el que cal fer és construir més cases i donar més crèdit hipotecari".

Dilluns passat, l'AEB va anunciar una moratòria de dos anys en els desnonaments dels col·lectius més vulnerables, però quan l'executiu va oficialitzar dijous aquesta paralització la patronal va lamentar que tot el cost de la mesura recaigui en la banca. Cal recordar que l'AEB ja hi va reaccionar amb moltes reticències quan el govern va impulsar, al març, el codi de bones pràctiques per frenar els desnonaments i que s'ha demostrat del tot insuficient.

En el mateix acte, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha donat suport a les paraules de Martín. Ha aplaudit les mesures del govern perquè els desnonaments no augmentin, però s'ha mostrat en contra de possibles canvis més endavant de la llei hipotecària perquè podria incrementar els dubtes sobre la solvència del sistema i les pèrdues esperades per impagament de les hipoteques, cosa que ha considerat que dificultaria un augment de la concessió de crèdits.

D'altra banda, s'ha mostrat en contra del parc de lloguer social que vol impulsar l'executiu del PP perquè els pisos buits dels bancs es lloguin a preus baixos a les persones que ja han estat desnonades. "El que s'ha de fer és deixar a la política dels bancs els marges d'actuació per afrontar aquests problemes", ha dit.

stats