Dubtes entre les forces independentistes de Barcelona davant la crida de Graupera a confluir

La CUP avisa que "homogeneïtzar projectes" no sempre suma i Trias demana parlar de ciutat

Primeres reaccions entre les forces independentistes de Barcelona a la proposta que va llançar ahir el tertulià i acadèmic Jordi Graupera, que advoca per una llista electoral independentista unitària que parteixi d'unes primàries a les quals es preveu presentar.  De moment ho ha fet des de la fredor, amb l'excepció de Demòcrates, que sotmetrà a votació si se suma al projecte. La CUP Barcelona, per exemple, ha avisat Graupera que homogeneïtzar projectes no sempre suma: "En aquestes situacions, dos més dos no necessàriament són quatre", ha defensat, en roda de premsa, la regidora Eulàlia Reguant.

També l'exalcalde Xavier Trias ha expressat dubtes, aquest matí, sobre la proposa de confluir i ha defensat que el que és important és explicar bé què es proposa per a Barcelona. Carles Agustí, però, que pugnarà en les primàries del partit amb Neus Munté per ser alcaldable, sí que ha defensat públicament la seva voluntat de confluir amb ERC i amb la proposta de Graupera. En una entrevista a l'ARA, el cap de files d'ERC a la ciutat, Alfred Bosch , en canvi, expressava dubtes sobre el projecte i deixava clar que els republicans se senten alternativa a l'alcaldessa Ada Colau però que parlaran amb tothom que vulgui sumar: " ERC està al capdavant i és l’alternativa a Colau, i la nostra aspiració és liderar l’alternativa".

Qui sí que ha rebut la crida amb interès és Demòcrates. El portaveu de la formació -que actualment té Gerard Ardanuy com a regidor no adscrit a l'Ajuntament- va assegurar que, com va avançar l'ARA, se senten interpel·lats per la proposta i que la sotmetran a votació entre els voluntaris.

"No es tracta de construir república homogeneïtzant els projectes, perquè s'ha demostrat àmpliament que homogeneïtzar projectes no suma", ha dit Reguant en roda de premsa aquest dimecres al costat de les regidores María José Lecha i Maria Rovira. La cupaire ha dit que la militància de la CUP escoltarà la proposta i decidirà com continuar implementant el seu projecte a la ciutat, tot i que ha assenyalat que no encaixa amb el partit perquè la CUP entén que "ha de fer una candidatura municipalista, que també passa per l'organització col·lectiva".

"La construcció de la República també passa per recuperar sobiranies i treballar de forma col·lectiva", ha remarcat la regidora, que ha sostingut que Barcelona ha de ser un pol de construcció republicana, però no per aquest motiu ha d'allunyar Barcelona dels veïns.

Reguant ha advertit a tots els partits que han impulsat ja processos per triar candidats que "els mandats municipals duren quatre anys i no tres, per destinar l'últim a campanyes electorals" en lloc de promoure polítiques transformadores en benefici dels ciutadans.

Trias, al seu torn, en resposta a una pregunta sobre la crida a confluir en una entrevista a TV3, ha defensat que "hi  ha molta gent que s’adona que el projecte de Colau no funciona i ara tothom vol ser alcalde de Barcelona". I ha afegit: "Això és bo si som capaços d’unir forces i fer una candidatura forta, capaç de guanyar les eleccions". Trias ha apuntat, però, que el que és primordial és explicar bé què es pensa fer, quin és el projecte per a la ciutat. Graupera, que treballa a la Universitat de Princeton, gairebé no va fer cap proposta per a Barcelona durant la conferència i fins i tot va dir: "Aquestes eleccions no van del preu del lloguer, ni del tramvia, ni de la recollida d’escombraries", sinó que amaguen "un repte més de fons". 

El debat del tramvia

Sobre la votació en el ple de divendres per ampliar el tramvia des de Glòries fins a Verdaguer, María José Lecha, de la CUP, ha assenyalat que les assemblees de la CUP es reuniran dijous i decidiran alguna cosa, encara que el més probable és que ratifiquin el vot contrari: "El protocol que es ens proposa és un xec en blanc, i nosaltres mai diem 'sí' a un xec en blanc".

"No hi tenim cap confiança i no farem un acte de fe amb aquest protocol tan ambigu", ha dit Lecha, que ha assegurat que la proposta és paper mullat i ha criticat que es llanci el missatge que amb el tramvia se solucionen la contaminació i la mobilitat de la ciutat.

"El govern municipal ens està abocant a un compromís sense saber si aquesta gestió podrà ser com marca el protocol o no", perquè l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) haurà estudiar-ho, ha assegurat.

En el mateix ple, Rovira ha explicat que la CUP presentarà una proposta perquè l'Ajuntament impulsi un pla de xoc per obrir noves residències i centres de dia de titularitat pública per a gent gran i fer un estudi sobre la necessitat d'aquests equipaments als barris. També ha assegurat que a la ciutat hi ha unes 349.000 persones de més de 65 anys, però que només hi ha unes 2.700 places de centre de dia -amb una ràtio de 1,7 places per 1.000 habitants- i 11.200 de residència -6,9 per cada 1.000 habitants-, xifres que ha qualificat d'"absolutament insuficients".

  • Etiquetes