La CUP demana retirar el monument a Colom de la Rambla

A les portes del 12 d'octubre els anticapitalistes també demanen la retirada de l'estàtua d'Antonio López i les banderes espanyoles dels edificis institucionals

Enviar l' estàtua de Colom que domina la part baixa de la Rambla -i tots els ornaments de la base de la columna que fan enaltiment de la conquesta d'Amèrica- a un museu i situar, en el seu lloc, "un símbol de la resistència americana contra l'imperialisme, l'opressió i la segregació indígena (i afroamericana", que no entren a concretar.És un dels punts forts de la polèmica proposició que la CUP de Barcelona té previst portar a debat en el plenari d'aquest divendres, que se celebra a les portes del 12 d'octubre.

El text que els anticapitalistes presentaran demà a la junta de portaveus també demana la retirada de l'estàtua de l'esclavista Antonio López –una idea, aquesta, compartida pel govern de Barcelona en Comú– i enviar-la a un museu amb la pertinent explicació de qui va ser i substituïda per un monument d'homenatge i reparació a les víctimes del tràfic d'esclaus. L'excomissionat de Memòria Històrica del consistori Xavier Domènech –ara, al capdavant d'En Comú Podem– ja havia insistit en alguna ocasió que si es tiraven endavant iniciatives com el canvi de nom de la plaça Antonio López seria lligades a un "objectiu reparador" d'explicar qui van ser aquestes persones i homenatjar els col·lectius damnificats.

La proposició, com ha avançat el diari 'El País', també inclou la idea que el 12 d'octubre sigui un dia laborable i demana la retirada de les banderes espanyoles de tots els edificis institucionals en què l'Ajuntament tingui marge d'actuació. "La proposició pren força de cara al 12 d'octubre", expliquen des de la CUP, que apunten que, a partir de demà, es començarà a veure si es queden sols en la defensa del text o sumen algun aliat.

El text té també un punt dirigit a la conselleria d'Interior: que no autoritzi manifestacions de caire feixista a la ciutat.

Més continguts de