MEDI AMBIENT

Cadaqués atura les obres de Sa Guarda perquè hi falta un pou

Els propietaris reclamaran els danys econòmics de la paralització

Nou capítol del serial de les polèmiques obres de Sa Guarda de Cadaqués. L’ajuntament del municipi va iniciar un expedient per revisar d’ofici el projecte constructiu i va comunicar ahir als propietaris, agrupats en la Junta de Compensació, que havien d’aturar les obres perquè el document aprovat el 2013 no preveu la construcció d’un pou per abastir d’aigua la urbanització. La Junta de Compensació, però, nega que no el tingui i subratlla que han estat “mesos treballant el projecte del pou tant amb l’Ajuntament com amb la Generalitat”. Per aquesta raó reclamaran judicialment a l’Ajuntament els perjudicis econòmics que suposarà la suspensió de les obres.

L’alcalde en funcions, Josep Lloret, va indicar que va demanar un informe a la secretària municipal i a l’assessor urbanístic i que, seguint les seves consideracions, va decidir iniciar la revisió d’ofici, que comporta la paralització dels treballs. Ara, el cas està en mans de la comissió jurídica d’Urbanisme, que haurà de decidir si hi ha “nul·litat de ple dret” o bé si és “anul·lable”. En aquest segon cas, els propietaris podrien continuar les obres si presenten tota la documentació, però, segons Lloret, no podrien reiniciar els treballs fins passada la moratòria per construir a la Costa Brava, aprovada al gener per la Generalitat. Fins ara, el veto no havia afectat les obres d’urbanització de Sa Guarda -posar carrers i fer arribar serveis bàsics- perquè ja tenien llicència prèviament, però l’alcalde en funcions apunta que la moratòria “no permet la presentació de documentació nova”.

Quan van conèixer la notícia, els propietaris van aturar els treballs i van presentar tota la documentació i fotografies de com han deixat condicionada la zona de les obres, amb mesures de seguretat i d’higiene. I, paral·lelament, els seus advocats estan preparant la reclamació patrimonial pels perjudicis econòmics que els suposarà, que estan quantificant.

La Costa Brava, en perill

Precisament, la paralització d’aquesta actuació era una de les principals demandes de la plataforma SOS Costa Brava, que reclamava des de feia temps que s’incoés l’expedient per poder aturar els treballs. Una de les protestes amb més ressò va ser una performance davant d’una botiga Custo de Barcelona, ja que uns dels propietaris és el dissenyador Custo Dalmau. Els ecologistes al·leguen que en aquest paratge, de més de 14.000 m 2, hi ha centenars d’oliveres, barraques de pastor centenàries, una antiga mina d’aigua i un mur de pedra seca.

Per contra, la Junta de Compensació recorda que el pla actual està aprovat per la Generalitat des del 2013 i que han reduït les construccions previstes de 104 a 43. A més, defensen que van augmentar la superfície de zones verdes de 15.000 a 50.000 m 2 i que van adaptar tota l’obra al mur de pedra que travessa els terrenys per conservar-lo.

Més continguts de