Pandèmia
Societat 13/08/2020

Catalunya també estudia prohibir fumar al carrer i Canàries ja ho ha vetat

La majoria de comunitats autònomes espanyoles han obert la porta al debat

G.g.g. / M.r. / O.s.
3 min
Una dona encenent-se una cigarreta en una imatge d'arxiu.

Santa Coloma de Gramenet / Barcelona / MadridEl coronavirus revifa el debat entorn al tabac al carrer. El govern de les Canàries ha acordat aquest dijous l'ús obligatori de mascaretes i la prohibició de fumar a l'aire lliure si no es respecta la distància física de seguretat. Canàries és la segona comunitat autònoma que veta el tabac en els espais públics a causa de la pandèmia, després que a Galícia la prohibició hagi entrat en vigor aquesta mitjanit avalada per un grup d'experts que veu el tabac com "un factor de difusió del coronavirus". La decisió de les dues autonomies ha fet que la resta també hagin decidit obrir el meló i plantejar-se la qüestió, entre elles Catalunya.

"Ho estem estudiant", ha explicat el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, aquesta tarda. "La meva opinió personal és favorable però encara no ho hem debatut. Però sempre és un bon moment per deixar de fumar: com menys tabac, millor", havia apuntat abans Argimon. Tot i així, el secretari de Salut Pública ha explicat que "val més la persuasió que la imposició, com passa amb les vacunes. Amb el tabac, la imposició no ha de ser el camí, sinó la sensibilització. Digueu-me naïf si voleu, però això és la meva idea i s'haurà de debatre i consensuar en altres entorns", ha insistit.

Poques hores després, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat partidari de la mesura. En un breu tuit, Torra ha expressat que hi està "a favor".

Argimon: "Té tot el sentit"

El secretari de Salut Pública ja admetia en declaracions a l'ARA en les últimes hores que és una bona idea especialment en aquells entorns on no es poden respectar les distàncies físiques. "Té tot el sentit i no ho neguem, perquè demanem portar la mascareta en tot moment i això és incompatible amb fumar", puntualitzava la màxima autoritat en salut preventiva a Catalunya. Aquest dijous el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha descartat que sigui una "pràctica de risc de contagi", però ha assenyalat que limitar fumar afavoreix l'ús de la mascareta i, per tant, pot ser una bona iniciativa. "A vegades es prenen mesures per aconseguir una execució d'una mesura de major interès", ha assegurat.

L'investigador de l'IRTA, CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joaquim Segalés, reconeix que el consum de tabac no és un factor "decisiu" per la incidència del virus, però considera que la restricció -igual que d'altres prohibicions com la del 'botellón o la d'evitar aglomeracions- hi pot contribuir. Per Segalés, allò essencial és l'ús de la mascareta, la higiene de mans, la distància social i evitar els espais tancats, on la propagació del virus és més fàcil.

A partir d'aquí, l'investigador apunta que el fet que un fumador es retiri la mascareta per exhalar el fum de la cigarreta pot augmentar el risc de transmissió igual que passa amb les persones que consumeixen en una terrassa amb les taules molt properes o en d'altres espais on no s'usi la mascareta i no es respecti la distància. Segalés afegeix, a més, que a hores d'hora se sap que "les persones fumadores pateixen de manera més greu i tenen un pitjor pronòstic" davant del coronavirus. A més, el fet que s'apropin les mans a la cara amb major freqüència per fumar també els exposa a un major risc de contacte amb el virus. Però més enllà del covid-19, Segalés insisteix que "tot el que suposi reduir el tabaquisme serà bo en qualsevol cas", pensant en la salut pública i en la personal dels consumidors.

Un debat obert

Més enllà de Catalunya, la majoria de les autonomies estan consultant amb els seus respectius comitès d'experts la idoneïtat de la mesura, com ara Madrid, el País Valencià, les Illes Balears, Aragó, Castella-la Manxa, el País Basc –que, de fet, també estudia la possibilitat de restablir l'estat d'emergència sanitària–, Astúries, Navarra, Cantàbria i Andalusia –que ha encarregat un estudi sobre "les evidències científiques" que avalen la mesura per reduir la incidència del virus–. En canvi, La Rioja, Extremadura o Múrcia ho descarten.

La Comunitat de Madrid va estudiar la idoneïtat d'aquesta mesura a les terrasses dels bars i restaurants, segons ha explicat aquest dijous el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. Finalment el govern autonòmic ho va acabar descartant, adduint que la decisió corresponia al govern espanyol perquè afectava la llei antitabac. El conseller madrileny ha assegurat ara que està disposat a aprovar la normativa "sense cap mena de dubte" si es confirma que la llei que desplegui Galícia es pot adaptar a la resta de regions. Tanmateix, Ruiz Escudero ha subratllat que a la capital espanyola ja hi ha una recomanació de no fumar als espais públics ni a les terrasses "per contenir la propagació del virus" que, ha dit, va aprovar-se a proposta de la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso.

stats