Societat 30/04/2018

Denuncien la precarietat laboral i les desigualtats dels col·lectius més vulnerables

Càritas i Dincat alerten de la invisibilització d'aquestes persones entre els poders públics i la societat

Gemma Garrido Granger
2 min
Siluetes de persones instal·lades per Càrites als búnquers del Carmel, amb la ciutat de Barcelona a l’horitzó.

BarcelonaCàritas Diocesana de Barcelona ha instal·lat aquest dilluns siluetes als búnquers del Carmel com a símbol de la precarietat laboral que pateixen les persones que atenen diàriament i que "resten invisibilitzades pels poders públics i la societat". L'entitat religiosa assegura que les figures no tenen rostre perquè "simbolitzen la despersonalització que pateixen els col·lectius més vulnerables" a l'hora d'aconseguir la plena inclusió a la societat. Es tracta de col·lectius com els més grans de 55 anys, els joves i les mares amb fills.

En la mateixa línia, l'entitat que representa les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, Dincat, també ha reclamat que es "corregeixin les desigualtats" amb les quals es troben les persones amb discapacitat per accedir a un treball digne. Tant Càritas com Dincat lamenten la doble discriminació que pateixen els col·lectius vulnerables, que han de superar més obstacles per desenvolupar-se laboralment i, alhora, aconseguir inserir-se a la societat. Amb motiu del Primer de Maig, les dues entitats volen demanar a les administracions públiques la implementació de polítiques i mecanismes perquè puguin accedir a un treball digne.

Vuit de cada deu persones ateses per Càritas estan a l'atur, i dues de cada deu són treballadors pobres. Tot i l'augment del 3% en les xifres d'ocupació, l'organització religiosa assegura que el mercat laboral actual "perpetua" les condicions de precarietat laboral a causa de l'elevada subocupació, els contractes de molt curta durada, l'escassa protecció social, els salaris, les pensions baixes i les dificultats per conciliar vida laboral i familiar.

Dincat subratlla que l'ocupació estatal de les persones amb discapacitat intel·lectual és només d'un 15%, mentre que la taxa d'atur se situa gairebé en un 50%. A més, la federació insisteix que l'any 2016 gairebé el 90% del col·lectiu no cursava cap estudi, la qual cosa dificulta encara més la seva ocupabilitat i propicia que només puguin optar a llocs de treball mal pagats i menys qualificats. Per aquest motiu, l'entitat –que agrupa 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya– assegura que la solució passa per garantir la reserva del 2% dels llocs de feina en empreses de més de 50 treballadors i per afavorir els llocs de treball adaptats a la persona i les seves necessitats.

stats