Societat 17/05/2019

Catalunya participa en 3.400 assajos clínics per provar noves teràpies en pacients

Un de cada tres estudis amb participació catalana són en oncologia

Acn
2 min
Els diners es destinaran a la recerca oncològica

BarcelonaEls principals centres de recerca catalans participen cada any en una mitjana de 3.400 assajos clínics per provar noves teràpies i fàrmacs en pacients. Un de cada tres assajos clínics que es fan a Catalunya (el 37,6%) són en oncologia, seguits en nombre pels estudis per a teràpies per al sistema circulatori (8,8%), malalties de la sang i immunitàries (8%) i malalties infeccioses (6,3%), segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). El director general de Biocat, Jordi Naval, ha constatat que la qualitat, la seguretat, el reclutament ràpid de pacients i un cost més competitiu que en altres països fan de Catalunya "una destinació de referència mundial per als assajos clínics”.

El 60% dels assajos clínics en què participen els centres catalans són en fase III (41%) o fase IV (19%), és a dir, en les fases més properes a la comercialització del fàrmac. Un exemple dels centres de recerca és l'Hospital Vall d’Hebron, un dels més actius a Europa en assajos clínics. El 2017 va iniciar 301 nous assajos i va tenir més de 1.000 assajos en marxa amb més de 5.500 pacients. Només el 2017, la Vall d’Hebron va reclutar més de 1.600 pacients nous per als seus estudis clínics, dels quals més de 1.000 eren oncològics. Altres centres de recerca catalans amb una intensa activitat d’assajos clínics són l’Hospital Clínic, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital de Sant Pau, l'Hospital del Mar o el Parc Taulí.

El 20 de maig se celebra el Dia Internacional de l’Assaig Clínic en commemoració del primer estudi d’aquest tipus, iniciat l’any 1747 per un metge de l’armada britànica que intentava esbrinar la causa de l’escorbut que afectava els mariners de l‘època. Actualment s’autoritzen a Europa uns 4.000 nous assajos clínics cada any.

stats