TURISME
Societat 03/08/2016

Catalunya penja el cartell de complet amb un nou rècord

Els visitants estrangers creixen un 7,9% i Barcelona arriba a la plena ocupació tot i els milers de pisos il·legals

Selena Soro
4 min
Un grup de turistes en una terrassa a la rambla del Poblenou, un barri que denuncia que pateix una forta pressió turística des de fa uns anys, i en especial aquest estiu.

BarcelonaL’Organització Mundial del Turisme (OMT) estima que durant les vacances d’aquest any -entre el maig i l’agost- prop de 500 milions de persones viatjaran per turisme arreu del món. És una xifra que representa aproximadament el 41% de les arribades de turistes internacionals totals de l’any, i Europa és la destinació que més visitants rep, amb un creixement del 4%. Els atacs terroristes i la situació geopolítica al Pròxim Orient, on l’arribada de turistes ha baixat un 7%, han beneficiat especialment les destinacions de la riba nord del Mediterrani, entre les quals Catalunya, l’enclavament més popular de l’Estat entre els estrangers.

Així, durant el mes de juny, el conjunt del territori català va rebre 1,8 milions de turistes, cosa que suposa un augment del 7,9%, segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Des de començament d’any, Catalunya ha rebut un total de 7,6 milions de turistes estrangers, un 4,9% més que l’any passat i un nou rècord absolut, segons l’INE. Tot i que Catalunya és el destí que més turistes ha rebut durant els sis primers mesos de l’any, al juny les Balears van ser la destinació més visitada, amb 1,9 milions de turistes, un 11,4% més que en el mateix mes del 2015. A l’Estat, el nombre de visitants estrangers va augmentar al juny un 12,7%: representen 7,6 milions de persones i els principals mercats emissors són el Regne Unit, Alemanya, França i els Estats Units. Al conjunt de l’Estat, les pernoctacions en allotjaments extrahotelers-apartaments, càmpings, cases de turisme rural i albergs- han augmentat un 11,4%. L’opció que més puja, amb un augment de l’11,7%, són els apartaments turístics, amb una mitjana de sis nits per viatger.

Agost ple de gom a gom

A Catalunya, a l’espera de les dades de visitants del juliol, els hotels i allotjaments turístics de la costa catalana van registrar durant el mes passat ocupacions d’entre el 80% i el 95%. A l’interior, l’ocupació va complir les expectatives amb unes xifres d’entre el 50% i el 60%, i el sector del turisme rural continua sent un dels principals atractius. Només a l’Ebre s’ha registrat un juliol “fluix”, però els hotelers confien a remuntar la situació al llarg de l’agost. De cara a aquest mes, si es mantenen les xifres de rècord, Catalunya preveu penjar el cartell de complet al llarg de tot el litoral, i és que els hotels de la costa catalana confien a fregar la plena ocupació.

A Barcelona, el juliol s’ha tancat amb un índex d’ocupació del 85% en el cas dels 9.706 apartaments turístics de la capital catalana, i de l’entorn del 87% als hotels de Barcelona, segons la patronal dels apartaments, Apartur, i el Gremi d’Hotels de Barcelona. A aquestes xifres cal afegir-hi els turistes que s’han allotjat en algun dels milers pisos turístics il·legals que s’estima que hi ha a la capital catalana, 10.000 segons l’aproximació que en fa el grup municipal d’ERC, a falta de dades oficials. A la plataforma Airbnb, on no hi ha manera de saber si els llogaters han pagat els impostos i s’han registrat com a allotjaments turístics, amb prou feines queden una vintena d’habitacions lliures per a l’agost.

El Poblenou, la nova Barceloneta

Més enllà de les xifres, la saturació de la ciutat és palpable a simple vista. Des de primera hora del matí fins a última de la nit, el metro s’omple de turistes en banyador i xancletes a la Barceloneta, i de pals de selfie a plaça Catalunya o la Rambla. Al carrer, els visitants es passegen sota el sol pel Parc Güell, per la Sagrada Família... però també per la rambla del Poblenou, Sants o el Besòs. L’incendi al juliol en què van morir dos nens en un pis a tocar de la Mina va revelar que a la mateixa finca hi havia un pis turístic il·legal, i va evidenciar la creixent centrifugació de turistes a les zones menys cèntriques de la ciutat.

Aquest estiu són sobretot els veïns del barri del Poblenou els que alcen la veu contra la massificació turística, i des del juliol s’han organitzat sota la plataforma Ens Plantem, que reclama que s’aturi la construcció de qualsevol hotel al barri i que la moratòria de l’Ajuntament els inclogui dins la zona 1, de manera que si un establiment turístic tanca no se’n pugui obrir un de nou. Per al 7 de setembre els veïns han convocat una assemblea per decidir què faran.

De moment, de manera independent, alguns residents del barri han iniciat una petició a Change.org dirigida a l’alcaldessa, Ada Colau, perquè no hi hagi més hotels al barri. Astrid Altadill, l’autora de la petició, defensa mantenir el barri per a la gent que realment el cuida i el protegeix. “No ens volem exiliar. Estimem el Poblenou per la seva pluralitat, perquè no està massificat, perquè encara pots passejar tranquil·lament pels seus carrers i viatjar a la Barcelona industrial o pesquera, perquè la gent encara camina sense pressa, perquè queden iaies que han viscut el naixement i el creixement d’un barri… Però, sobretot, perquè la memòria del Poblenou encara està viva, encara ens pertany”, conclou.

stats