Publicitat
Publicitat

Cau una xarxa que va estafar 65.000 usuaris amb trucades a línies 905

Els sis detinguts a Barcelona van estafar prop de 114.000 euros

La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona sis persones acusades d'estafar uns 114.000 euros a prop de 65.000 usuaris de telefonia a tot l'estat mitjançant trucades fraudulentes que els instaven a trucar a línies 905 de tarifació addicional. Els sis integrants de la xarxa detinguts -tres a Barcelona, un a Premià de Mar, un a la Garriga i un altre a Castellgalí- han estat imputats pels delictes d'estafa, falsedat, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal, mentre que tres persones més han estat imputades en relació amb aquests fets.

Les víctimes de l'estafa rebien una trucada d'un terminal de telefonia mòbil al qual no hi havia temps de contestar per la seva escassa durada. En tornar la trucada, els saltava una veu gravada que els informava d'un fals lliurament d'un paquet postal, per a la qual cosa els usuaris havien de trucar a un número 905, sense que se'ls advertís que es tractava d'una línia de tarifació addicional, ja que en l'al·locució que rebien començava amb el número 90 en lloc de 905.

L'operació que ha portat a desmantellar aquest grup es va iniciar després de la denúncia interposada per un usuari davant la Guàrdia Civil de Burgos sobre el possible cas d'una estafa telefònica. Després de les investigacions dutes a terme pels agents, es va constatar que aquest grup delictiu realitzava sistemàticament aquest tipus d'estafes a usuaris de telefonia de tot l'estat.

La xarxa va arribar a utilitzar 21 línies 905, contractades amb una operadora, amb les que havien rebut un total de 64.229 trucades de telèfons. Aquesta activitat els va generar uns ingressos superiors als 114.000 euros. Els beneficis obtinguts eren immediatament retirats dels comptes de dipòsit i transferits a uns altres comptes de societats creades i controlades pel grup, per a així dificultar la localització dels membres de la xarxa i eludir les seves obligacions tributàries.

La Guàrdia Civil va realitzar tres registres domiciliaris a la província de Barcelona -Premià de Mar (Maresme), la Garriga (Vallès Oriental) i Castellgalí (Bages)- on es van intervenir equips i suports informàtics, terminals de telefonia mòbil, joies, talons al portador, abundant documentació relacionada amb els delictes investigats, així com un programa informàtic utilitzat habitualment per a l'enviament de trucades massives. La investigació ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 3 de Burgos, en coordinació amb la Policia Judicial d'aquesta capital.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de