Publicitat
Publicitat

Els científics demostren que un enzim serveix per prevenir el 90% de migranyes

La migranya, que provoca dolors forts en un costat del cap, així com molèsties visuals i auditives, afecta un 12% de la població i en un 90% dels casos és deguda al fet que els pacients tenen un dèficit de l'enzim DAO

Un estudi elaborat per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya ha demostrat que el 90% de les migranyes no només es poden tractar, sinó que també es poden prevenir amb l'administració d'un enzim anomenat 'diamino-oxidasa'  (DAO).

L'estudi, que s'ha presentat avui en el marc del congrés farmacèutic Infarma, que se celebra a Barcelona, és el primer de tot el món que demostra que l'administració de l'enzim DAO redueix les migranyes, tal com ha explicat a Efe l'investigador principal d'aquest treball, Joan Izquierdo Casas.

La migranya , que provoca dolors forts en un costat del cap, així com molèsties visuals i auditives, afecta un 12% de la població i en un 90% dels casos és deguda al fet que els pacients tenen un dèficit de l'enzim DAO.  Aquest enzim s'encarrega de degradar una molècula anomenada 'histamina', que es troba en molts aliments, principalment en els derivats de la llet i els cítrics, i que s'elimina posteriorment per l'orina.

Les persones amb dèficit de DAO no poden eliminar la histamina, amb la qual cosa passa a la sang i s'acumula al plasma, i provoca efectes adversos com migranya i trastorns gastrointestinals.

Per això, el tractament consistiria a ingerir, abans dels àpats, una càpsula de l'enzim DAO, "que no crea addicció ni efectes adversos perquè és un aliment funcional, no un medicament, a diferència dels analgèsics", ha assegurat Izquierdo.  El neuròleg ha insistit que els pacients amb migranya i dèficit de DAO haurien de modificar també la dieta i evitar els aliments amb més histamina.

Així, es recomana evitar els aliments processats, com els embotits, els productes lactis, els cítrics i les begudes alcohòliques, ja que l'alcohol, a més de contenir molta histamina, inhibeix l'enzim DAO.

"Sempre s'havia intuït que hi havia una relació entre el consum d'alguns aliments i la migranya ", ha afirmat Izquierdo, però fins ara no s'havia demostrat científicament i la relació havia estat qüestionada per la Societat Espanyola de Neurologia.

Segons Izquierdo, que pertany a aquesta societat científica, l'estudi presentat avui demostra científicament que els pacients amb migranya milloren si se'ls administra l'enzim DAO.

L'estudi ha analitzat durant un any i mig els casos d'un centenar de pacients amb migranya crònica severa, que tenien entre 9 i 14 episodis de dolor el mes. Un 81% eren dones, i un 19%, homes, en una proporció semblant a la que es dóna entre els pacients d'aquesta malaltia.

L'edat mitjana dels pacients que han participat en la investigació és de 41 anys i han estat elegits segons els criteris de diagnòstic de la Societat Internacional de Cefalees.

A més, l'estudi s'ha fet a doble cec, és a dir, ni els pacients ni els metges sabien a quin grup s'administrava l'enzim i a quin grup es donava el placebo.

Així, la migranya està relacionada, en un 90% dels casos, amb el dèficit d'aquest enzim, mentre que a la resta de casos encara no se sap què és el que la provoca.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de