Colau admet un augment de peticions per esquivar la norma del 30% en habitatge

Entre juny i setembre han arribat el triple de notificacions que l'any passat

La mesura d'obligar a reservar el 30% de les noves promocions d'habitatge a pisos de protecció oficial que el ple de Barcelona va aprovar el mes passat ha posat els promotors en guàrdia. Aquest estiu, amb la voluntat d'avançar-se a aquesta norma, s'han disparat les peticions de certificats d'obres de nous habitatges. Segons ha explicat aquest matí la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona Janet Sanz, entre els mesos de juny i setembre els constructors i promotors han demanat gairebé 600 certificats, mentre que en el mateix període de l'any passat se'n van demanar uns 200. En resposta a una pregunta sobre aquest tema durant una entrevista a la Cadena Ser, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha matisat que l'augment es dona en aquest tipus de notificacions, però ha puntualitzat que això no vol dir que aquestes peticions s'acabin convertint en llicències efectives.

Sanz també ha apel·lat a la coresponsabilitat del sector immobiliari per lluitar contra les situacions d'emergència habitacional i ha lamentat que l'Associació de Promotors i Constuctors APCE hagi suggerit a través d'un comunicat intern als seus socis que avancin les sol·licituds d'aquests certificats amb la intenció, segons ha explicat la tinent d'alcalde, d'esquivar la norma. "D'aquesta manera durant sis mesos des de la data del certificat ells poden construir sense reservar aquest 30% d'habitatge perquè se'ls aplica la norma vigent en el moment de la petició", ha aclarit Sanz.

En aquest sentit, Colau i Sanz han recordat que van ser els grups de l'oposició els que van posar com a condició per discutir la proposta que s'eliminés la moratòria que Barcelona en Comú volia aplicar per evitar una allau de notificacions mentre la nova norma no entrava en vigor. "Els grups hauran de veure que la moratòria tenia aquest sentit", els ha retret Colau. Eliminar el punt de la moratòria va ser una de les condicions que van posar ERC i PSC per sumar-se a la proposta en la reunió de Comissió d'Urbanisme que es va celebrar al juny i que va ser el primer pas per a la tramitació de la nova norma.

La proposta està ara pendent de rebre el vistiplau de la Subcomissió d'Urbanisme de la Generalitat per poder ser efectiva. I, tot i les reserves expressades tant pel sector com per alguns grups de l'oposició, Colau ha insistit que el seu govern no té cap dubte sobre la seva aplicabilitat i que, de fet, ciutats com Londres o París ja tenen vigents normes similars. Al seu torn, Sanz ha concretat que el consistori espera que la norma entri en vigor les pròximes setmanes.