Colau presenta els pressupostos del 2017 amb la qüestió de confiança a l'horitzó

La partida per a polítiques socials i econòmiques creix un 4,7%, fins als 2.500 milions d'euros. L'oposició dubta que el govern pugui arribar a acords per aprovar-los

El govern de l' Ajuntament de Barcelona, format per BComú i PSC, ha presentat aquest dilluns una primera  proposta de pressupostos per al 2017, que creixen un 4,7%, fins a arribar als 2.500 milions d'euros d'inversió en polítiques socials i econòmiques. Es tracta del punt de partida amb el qual el govern d' Ada Colau vol fer una crida a l'oposició per seure a la taula i negociar els punts bàsics que permetin tirar endavant uns comptes prorrogats i que, a excepció d'una modificació pressupostària el maig passat, no s'actualitzen des del 2015.

"No demanem cap xec en blanc a ningú, ni tampoc un sí incondicional. El que presentem és una proposta al debat i al diàleg", ha dit en roda de premsa el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. El president del grup municipal del PSC a l'Ajuntament i segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha afegit que es tractava de "la gran oportunitat de passar de les paraules als fets", en referència a la reprovació de l'oposició sobre la falta de diàleg del govern de Colau.

A pesar de les bones intencions, les possibilitats que els pressupostos tirin endavant a través d'acords són, ara per ara, complicades. Els grups de l'oposició s'han assegurat avui de recordar-ho, i han reiterat les seves condicions per donar llum verda a la proposta de BComú i PSC. Unes condicions que, per un motiu o un altre, xoquen directament amb la línia del govern de Colau. El portaveu del grup municipal d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas, ha reclamat aquest matí el compliment dels acords pactats amb anterioritat -partides per a la Línia 10 del metro a la Zona Franca o la facilitació del trasllat de la Model- i ha vinculat el vot dels republicans a l' aprovació dels pressupostos de la Generalitat, una possibilitat que l'executiu municipal descarta totalment. El portaveu d'ERC els ha retret que l'any passat la negativa de Catalunya Sí que es Pot als comptes de Junts pel Sí "va posar en perill més de 120 milions d'euros en inversions per a la ciutat". "Esperem que el 2017 això no torni a passar, perquè Barcelona necessita els pressupostos de la Generalitat", ha subratllat.

Barcelona com a moneda de canvi a la Generalitat

En referència a aquest punt, tant Pisarello com Collboni s'han posat d'acord a afirmar que els comptes de la ciutat s'han de discutir a l'Ajuntament i els de Catalunya al Parlament. "Barcelona té prou força per no subordinar els seus pressupostos a cap altre interès que no sigui el de la ciutat. Barcelona no pot ser moneda de canvi de cap altra negociació política", ha sentenciat Collboni. 

El portaveu de CiU a l'Ajuntament, Joaquim Forn, ha descartat aprofundir excessivament en les condicions per donar suport als pressupostos, més enllà "de prioritzar la creació de treball", perquè, en el seu parer, és clar que l'única manera que Colau podrà tirar endavant els pressupostos serà amb una qüestió de confiança. "Tenim poc temps per parlar dels pressupostos de manera seriosa", ha dit el convergent, que ha destacat que BComú presentava els comptes uns dies abans que hagin de passar els primers tràmits.

Dijous la proposta s'ha de votar en comissió de govern i dimarts en comissió d'economia. Si passa tots els tràmits es durà a votació definitiva al ple de desembre, després del corresponent període d'exposició pública. Si no passa els tràmits la qüestió de confiança serà l'única opció. "La qüestió de confiança és una eina que no ens fa por, però creiem que és possible arribar a un acord", ha conclòs Pisarello.

El govern, per això, ha dit que mantindrà al llarg d'aquesta setmana converses amb tots els grups. Avui tenen previst reunir-se amb la CUP Capgirem Barcelona. La cupaire María José Lecha ja ha avisat avui en declaracions als mitjans que la seva condició irrenunciable per donar suport al govern de Colau és que s'aturin les batudes contra els manters. "Si no accepten aquest punt, ens aixecarem de la taula", ha sentenciat.

Pressupost social i de barri i augment de la plantilla pública

La proposta que ha elaborat el govern prioritza la despesa social, que arriba als 323,4 milions d’euros (30,7 milions més que el 2016, un 10,5% d’increment), dins d’un total de despesa corrent de 2.151,4 milions d’euros, 83 milions més que el 2016, el que suposa un increment del 4%. Pel que fa a les inversions es preveu un increment del 8% per arribar als 429,1 milions d’euros, 31,9 milions més que aquest any. Es tracta, per tant, d’un pressupost expansiu que creix més de 100 milions d’euros respecte al total disponible aquest 2016 i més de 210 milions si es compara amb el pressupost inicial del 2015.

El projecte també preveu enfortir la plantilla pública i dotar-la de més treballadors. Per això el pressupost 2017 dedica 10,7 milions d’euros més a cobrir despeses de personal i ampliar la plantilla, el que suposa un increment del 2,9% respecte al que dedica a la plantilla municipal el pressupost d’enguany. L'ampliació suposa 148 professionals més als districtes i uns 200 en l'àmbit social.