Comencen les obres d'El BulliFoundation

Els treballs iniciats corresponen a la primera ampliació del 20% de l'antic restaurant que sí que poden fer segons la normativa actual del Parc Natural del Cap de Creus

Les obres d'El Bullifoundation han començat oficialment aquest dijous a cala Montjoi. Això sí, ho han fet a mig gas perquè la forta tramuntana que bufa a la zona ha obligat a ajornar fins dilluns vinent el tancament del perímetre de les obres previst per avui. Segons Lluís Biosca, mà dreta de Ferran Adrià i antic cap de sala d'El Bulli, les obres han començat "a un ritme molt tranquil" amb la retirada de la runa acumulada als mòduls més antics de l'edificació. El pròxim pas serà, precisament, enderrocar aquests mòduls i impermeabilitzar tota la zona abans d'iniciar les obres als edificis més nous, encara sense data. Les obres està previst que finalitzin el mes de setembre de l'any vinent.

Com va avançar el propi Ferran Adrià la setmana passada, avui han començat les obres per convertir l'antic restaurant d'El Bulli, a la cala Montjoi, en l'ambiciós projecte d'El BulliFoundation que ha d'esdevenir un centre únic al món d'innovació i recerca en cuina d'avantguarda. Els treballs iniciats aquest matí corresponen a la primera ampliació del 20% de l'antic restaurant, la que, segons la normativa del Parc Natural del Cap de Creus, es pot fer a l'espai.

Lluís Biosca, membre de l'equip de Ferran Adrià, ha explicat que les obres han començat "a un ritme molt tranquil" i afectades per la forta tramuntana que avui bufa a la zona. De fet, per avui estava previst fer el tancament de l'espai on es treballarà, però el fort vent ha obligat a ajornar aquesta operació fins dilluns vinent.

Sigui com sigui, aquest matí els primers operaris han començat a treballar sobre el terreny. Les primeres tasques han consistit en retirar la runa dels mòduls més antics de l'edificació, els que aniran a terra. Es tracta d'un antic menjador del restaurant i d'una àrea que es destinava a magatzem. El pròxim pas serà enderrocar aquests dos mòduls i impermeabilitzar tota la superfície.

Biosca ha afegit que l'enderroc dels dos mòduls encara s'endarrerirà uns dies perquè encara no s'ha contractat l'empresa que ho ha de fer. "Estem en una fase molt incipient de tot el procés de construcció i no tenim cap pressa", ha justificat.

Un cop enderrocada la part de l'edifici més antiga es començarà a treballar a les parts més noves i en la restauració de la casa de Marketta Schilling, la fundadora original d'El Bulli l'any 1961, i actualment propietat de Ferran Adrià. Aquesta casa, catalogada com a Masia, serà remodelada en el seu conjunt respectant la seva estructura actual i s'habilitarà com a residència de Ferran Adrià.

Lluís Biosca espera que les obres finalitzin en un termini màxim de 14 mesos i, a partir d'aquí, estudiar la possibilitat d'afrontar la segona fase, la que ampliaria l'actual superfície fins els 4.383 metres quadrats previstos inicialment, bona part dels quals soterrats. Una segona fase que necessita d'una llei a mida que el Govern ja ha tramitat i que el propi Ferran Adrià ha aturat per buscar el màxim consens amb el territori, especialment amb els grups ecologistes que s'oposen a l'ampliació en ple parc natural i que critiquen la llei feta a mida del projecte per part de l'executiu català.

L'Ajuntament de Roses celebra l'inici de les obres

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha valorat molt positivament l'inici de les obres que han de fer que el BulliFoundation estigui més a prop "de ser una realitat". Mindan ha afegit que en poc més d'un any es veuran els resultats d'aquesta primera actuació i que serà llavors quan "començarem a parlar de la segona fase". "Sempre dic que les coses s'han de fer poc a poc i veure com evolucionen", ha afegit. Amb tot, l'alcaldessa de Roses ha assegurat que la voluntat de Ferran Adrià de fer un projecte "amb el vistiplau de tothom" és difícil però possible i s'ha mostrat convençuda que finalment s'aconseguirà el consens necessari per tirar endavant el projecte en tota la seva magnitud.