El Congrés no investigarà el paper del CNI i els Mossos en l'atemptat del 17-A

Cs es queda totalment sol defensant la creació d'una comissió d'investigació

MARIONA FERRER I FORNELLS

El Congrés de Diputats no investigarà què va fallar a l'hora de prevenir els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost passat. Ciutadans s'ha quedat sol aquest dimarts a l'hemicicle en la defensa d'una iniciativa per impulsar una comissió d'investigació que esbrinés el paper de les forces de seguretat espanyoles i els Mossos d'Esquadra. La proposició no de llei ha caigut com una galleda d'aigua freda tant al PP i al PSOE com entre els partits independentistes. D'una banda, perquè posa en dubte el paper de les forces de seguretat de l'Estat, i de l'altra, perquè assegura que "l'opinió pública té l'aspiració legítima de saber si el Procés ha pogut afectar negativament la coordinació entre cossos i la gestió de la lluita antiterrorista". En la votació, Cs ha sigut finalment l'únic partit a votar-hi a favor, Podem s'ha abstingut i tota la resta hi han votat en contra.

Inicialment, ERC s'inclinava per votar-hi a favor per investigar el paper del CNI i la seva relació amb l'imam Abdelbaki es Satty, el cervell de l'atemptat que va ser confident dels serveis d'intel·ligència espanyols el 2014. Però ara els republicans, davant de l'assenyalament als Mossos de la iniciativa de Ciutadans, han decidit votar-hi en contra. És el mateix el parer del PDECat, després que el partit d'Albert Rivera hagi rebutjat l'esmena en què demanava reconèixer el paper dels Mossos i esborrar tots els paràgrafs on es qüestiona la seva tasca, com "l'intent de destruir proves" de les comunicacions dels serveis d'intel·ligència dels EUA sobre el risc d'atemptat. Els dos partits independentistes van reclamar a finals de gener que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, comparegués en el ple del Congrés per explicar les connexions de l'imam de Ripoll amb el CNI. La mesa de la cambra baixa ho va rebutjar al·legant que es tractava de secrets d'estat.

El PP insta Cs a retirar la iniciativa

El 'no' del PP és rotund. Els populars no volen sota cap concepte que es posi en dubte el paper de les forces de seguretat de l'Estat i, sobretot, que s'investigui el paper del CNI. Consideren que ja s'han donat les explicacions oportunes en la reunió del pacte antijihadista i que, com a molt, el tema s'hauria de tractar al Parlament de Catalunya. "No té sentit que no demanin responsabilitats polítiques -com marca la iniciativa- i alhora es demani que es creï una comissió d'investigació amb aquesta finalitat", ha dit el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando.

En la mateixa direcció s'ha manifestat el PSOE. La seva portaveu, Margarita Robles, ha dit que si una cosa té "clara" el seu partit és que "la lluita antiterrorista mai pot ser objecte d'utilització partidista". "Sembla una irresponsabilitat que amb el pretext de no sabem què es qüestioni el paper de les forces de seguretat", ha afegit en roda de premsa després de la junta de portaveus. Podem -que s'abstindrà perquè vol explicacions sobre la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, igual que ERC i el PDECat- ha defensat amb els mateixos arguments que els socialistes no donar suport a la iniciativa de Ciutadans. "La lluita antiterrorista és una qüestió d'Estat i en això ens han de veure sense fissures", ha etzibat la portaveu del partit lila al Congrés, Irene Montero.

Més continguts de