La circulació torna a la normalitat a la Jonquera després del bloqueig dels 'armilles grogues'

Fins a 4.000 transportistes es van acumular ahir en àrees de servei i polígons catalans

Fa quinze dies que el moviment dels ' armilles grogues' està bloquejant les vies de comunicació del sud de França com a mostra de protesta contra l’augment de l’impost sobre els carburants, que el govern francès volia aplicar a partir del gener i que, de moment, ha deixat en suspens per uns mesos, tal com té previst detallar avui. Ahir van saltar les alarmes quan el conseller de l’Interior català, Miquel Buch, va xifrar en 4.000 els transportistes que s’acumulaven en àrees de servei i polígons industrials catalans perquè no podien seguir la ruta cap a França. Segons fonts del departament de l’Interior, a més, n’hi havia alguns que s’esperaven en zones que no tenien serveis bàsics, com aigua corrent i lavabos. La circulació s'ha pogut restablir aquesta matinada i els vehicles transiten per la frontera amb normalitat.

Si bé és cert que ahir a primera hora de la tarda la circulació es va restablir i alguns transportistes ho van aprofitar per creuar la frontera, unes hores més tard les carreteres tornaven a estar tallades. De fet, molts dels que van provar de reprendre la marxa a mitja tarda es van tornar a trobar amb la frontera tancada i van fer créixer el tap. Al voltant de les vuit del vespre hi tornava a haver 14 quilòmetres de retencions per arribar a la Jonquera, en sentit França. Els turismes sí que podien desviar-se cap a la N-II, però els camions tenien la circulació restringida i només podien tornar a agrupar-se, en aquest cas en uns aparcaments habilitats a l’altura de Figueres.

Dies crítics

Malgrat que fa quinze dies que el moviment dels 'armilles grogues' està tallant les vies de comunicació del sud de França, la situació de bloqueig s’ha agreujat les últimes hores. Per intentar desfer la situació, ahir al matí el conseller es va posar en contacte amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i li va demanar que la Direcció General de Trànsit (DGT) alertés els camioners de la situació abans que arribessin a Catalunya, a l’altura del País Valencià i l’Aragó, perquè les àrees de servei catalanes ja estaven “molt plenes”.

A la tarda Buch també es va reunir amb els transportistes per abordar la situació –que el conseller va definir de “complexa”– i plantejar possibles mesures d’urgència. Com que llavors es va restablir la circulació, es va decidir no dur a terme cap més mesura. Es va acordar, això sí, que els implicats donarien una resposta “ràpida” si es produïen nous talls.

Si la situació de tap es manté o es repeteix durant les pròximes hores, els transportistes atrapats a Catalunya podrien coincidir amb l’operació sortida del pont de la Puríssima i la pròxima marxa lenta dels camioners catalans, que tenen intenció de col·lapsar la xarxa de carreteres demà a les 17.30 h per mostrar el rebuig per les restriccions que se’ls han imposat en diversos trams del país.