SUCCESSOS

Denúncia als Maristes per encobrir el pederasta confés

El jutge deixa Joaquín Benítez en llibertat provisional

El pare que ha destapat el cas de pederàstia del Col·legi Maristes Sants-Les Corts té previst denunciar el centre per encobriment. Dilluns Manuel -no vol dir el cognom ni mostrar la cara per protegir la família- es reunirà amb l’advocat, i el mateix dia o l’endemà denunciarà els Maristes per la via penal. “Això que ha fet aquest senyor durant 30 anys algun professor o algú ho havia de saber”, deia ahir.

L’escola es manté en un silenci hermètic que només va trencar dijous amb el comunicat en què assegurava que, quan va saber que havien acusat el professor d’educació física d’un primer cas d’abusos sexuals a un nen l’any 2011, van dur el cas a la Fiscalia de Menors, tot i que no va prosperar. També s’hi deia que el professor, Joaquín Benítez, ja va admetre llavors els abusos. El centre es va posar a disposició de la família, assegura el comunicat, com també ho va fer quan Manuel els va explicar el cas del seu fill dos anys més tard.

“És impossible que cap professor no veiés que es tancava al despatx tot sol amb algun nen durant més de mitja hora”, deia ahir Manuel. El pare explica que es va assabentar dels abusos al seu fill el 23 de desembre del 2013, i l’endemà va reclamar una reunió a l’escola. La van fer el dia 30: “Vaig parlar amb l’escola. Podrien haver actuat, parlant amb nosaltres, ajudant-nos, posant-se al nostre costat i denunciant -va explicar Manuel-, però el que ens van dir va ser que anéssim a denunciar-ho”. També es va reunir amb la Fundació Champagnat, dels Maristes, amb el mateix resultat. El Consorci d’Educació de Barcelona es va assabentar dimarts del cas -per una carta de Manuel- i va obrir un expedient informatiu a l’escola per estudiar com ha actuat.

El cas és que la família que havia destapat primer els abusos el 2011 no va tirar la denúncia endavant. El professor va quedar “desvinculat” de l’escola, segons el centre -segons ell, van arribar a un acord perquè marxés-, però l’escola no va dur el cas a un jutjat ni l’hauria comunicat a Ensenyament. Benítez va deixar el centre on havia ensenyat durant més de 30 anys però no va deixar els nens. Tot va quedar oblidat fins que va intervenir Manuel, el mes passat, quan el seu fill, dos anys després d’explicar els abusos als pares, ja estava prou fort per denunciar.

Contractat com a socorrista

Mentrestant Benítez vivia aïllat amb el seu germà a Terrades, a l’Alt Empordà i, segons va informar ahir el Consell Comarcal, el van contractar com a socorrista de la piscina municipal d’Espolla durant els estius del 2014 i 2015 i, a més, va treballar durant un mes l’estiu passat al casal Esportiueig, on anaven infants d’Espolla, Capmany i Sant Climent Sescebes. També hauria fet de socorrista a Figueres alguns mesos. “Fins ara estava molt ben considerat”, va afirmar a l’ACN el gerent del Consell Esportiu de l’Alt Empordà, Àlex Terés.

A la indignació que sent Manuel per l’actitud de l’escola s’hi afegeix l’estupor per la decisió del jutge de deixar el pederasta confés en llibertat provisional -“Com he de creure en la justícia?”, es preguntava ahir-. Benítez va declarar ahir mateix davant el jutge Miguel Ángel Tabarés, que el va deixar marxar, perquè creu que no hi ha perill que fugi, però li va retirar el passaport, li va prohibir sortir del país i va ordenar que es presenti cada setmana a la comissaria. Tampoc podrà fer activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol tipus, cobri o no, en què hi hagi menors.

En la interlocutòria judicial hi ha el testimoni de quatre víctimes amb relats similars. De moment Manuel ha aplegat una vintena de testimonis d’afectats, però no tots denunciaran. Segons els que ja han declarat, el jutge considera que Benítez pot ser culpable d’agressió sexual, amb agreujants per l’edat de les víctimes i pel fet de ser professor. El jutge diu que l’exprofessor “ha reconegut de manera oberta” la responsabilitat d’alguns fets, d’altres els veu possibles tot i que diu que no els recorda “amb total exactitud”. Tampoc recorda el nom de dos dels denunciants.