SUCCESSOS

Desarticulat el clan dels Nicolic, especialitzat en estafa immobiliària

La Policia Nacional deté a Blanes set integrants del clan, que estafava amb la modalitat del 'rip deal'

La Policia Nacional ha desarticulat l'anomenat clan dels Nicolic, un grup criminal especialitzat en estafes milionàries immobiliàries després d'haver estat detinguts set integrants a Blanes (la Selva). Segons ha informat aquest dissabte la Policia Nacional, el clan desarticulat estava especialitzat en 'rip deal', una modalitat d'estafa en auge a causa del repunt del mercat immobiliari, i en què els presumptes autors fan veure que són empresaris interessats a adquirir un bé immoble pel qual ofereixen pagar una quantitat més alta de diners, sempre que el venedor accedeixi a canviar-los bitllets de gran valor per d'altres de quantitat inferior.

Els set detinguts, assentats a Espanya i Itàlia tot i que van arribar a cometre actes il·lícits en altres països de la Unió Europea com Alemanya i França, utilitzaven aquesta modalitat d'estafa perquè els bitllets lliurats eren facsímils –reproduccions gairebé idèntiques de l'original–. Segons la policia, quan les víctimes detectaven l'engany a temps, els membres del clan dels Nicolic no dubtaven a fer ús de la violència per robar el botí.

En el clan familiar, precisa la policia, hi havia un clar repartiment de rols: els membres d'edat més avançada ocupaven càrrecs de més estatus i s'encarregaven d'impartir als joves la formació necessària per cometre l'activitat il·legal. A Espanya els arrestats hi tenien diversos immobles, entre els quals un edifici de tres plantes a Blanes (la Selva), dos luxosos habitatges a Castelldefels (Baix Llobregat) valorats en gairebé dos milions d'euros, una empresa sense activitat comercial real aparent i dotze vehicles d'alta gamma.

Joies, diners en metàl·lic i bitllets falsos

En l'operació, que ha comptat amb la col·laboració de la policia italiana, s'han intervingut 33.600 euros que portaven en el moment de la detenció, 60.000 euros en joies i 700.000 euros en bitllets falsos de 500. La investigació va començar el juny del 2017 quan es va tenir coneixement de l'existència d'una organització d'origen serbi especialitzada en les estafes pel mètode del 'rip deal'.

Els agents van constatar que els investigats havien intentat una estafa de 300.000 euros que, després de ser descoberts per la víctima, va acabar en un robatori violent de 150.000 euros. Posteriorment els agents policials van relacionar aquest delicte amb tres persones que tenien antecedents per estafa, robatori amb violència i falsedat documental.

Avançades les investigacions, es va descobrir que, a més del grup assentat a Espanya, hi havia una important trama a la regió italiana de Lazio, on el grup posseeix una vil·la, seu d'una empresa fictícia de metal·lúrgia, utilitzada per blanquejar els fons provinents de les seves activitats il·lícites. Gràcies a la cooperació internacional es va descobrir que el grup tenia propietats a Sèrbia i que també havien comès delictes a França, Itàlia i Alemanya.

En una altra operació diferent portada a terme a Madrid, els investigadors han detingut quatre persones més que intentaven una estafa pel mateix procediment.