Societat 08/11/2012

Descobreixen una 'superterra' potencialment habitable en un sistema planetari proper

El planeta orbita al voltant d'una estrella, i forma part d'un sistema solar juntament amb cinc planetes més

Efe / Ara
2 min
Planeta "superterra" extern al Sistema Solar

BarcelonaUn equip internacional d'astrònoms ha descobert una nova 'superterra', que és com es denomina els planetes semblants al nostre però més grans, potencialment habitable a 'només' 42 anys llum de distància del nostre planeta, segons un estudi que es publicarà a 'Astronomy & Astrophysics'.

L'exoplaneta (és a dir, un planeta que està fora del Sistema Solar), situat en una zona habitable –ni massa freda ni massa calenta– en què hi podria haver aigua i una atmosfera estable, forma part d'un sistema de sis mons que gira al voltant de l'estrella HD 40307.

Els astrònoms creien, fins ara, que aquest sistema estava format per només tres planetes massa propers al seu sol per albergar vida, però n'han descobert tres més, entre els quals aquesta 'superterra', gràcies a tècniques d'anàlisi més precises que les dades recollides per l'espectrògraf HARPS de l'Observatori Austral Europeu (ESO) a La Silla, Xile.

Similituds amb la Terra

Segons l'estudi, els autors principals del qual són Guillem Anglada-Escudé, de la Universitat de Göttingen (Alemanya), i Mikko Tuomi, de la Universitat de Hertfordshire (Gran Bretanya), el més interessant dels tres nous planetes és el que es troba més lluny de la seva estrella, a una distància similar a l'existent entre la Terra i el Sol.

La seva massa és almenys set vegades superior a la de la Terra i el més probable és que giri sobre el seu eix mentre orbita al voltant de la seva estrella, de manera que podria tenir un cicle diürn i nocturn, igual que el nostre planeta.

Segons Anglada-Escudé, "l'estrella HD 40307 és una estrella nana perfectament tranquil·la, de manera que no hi ha cap raó per la qual aquest planeta no pugui tenir un clima semblant al de la Terra".

stats