Societat 21/06/2016

Detenen el raper Pablo Hasél per agredir periodistes en l'ocupació de la UdL

Els Mossos l'han detingut aquesta matinada davant de casa seva. Hásel amenaça de mort l'alcalde Àngel Ros en una de les seves cançons

Efe
3 min
Denunciat el raper lleidetà Pablo Hásel per fer pintades contra Àngel Ros

LleidaEls Mossos d'Esquadra han detingut el raper lleidatà Pau Rivadulla, més conegut com a Pablo Hasél, com a presumpte autor d'un delicte contra les persones per l'agressió que van patir el passat 2 de juny alguns periodistes que cobrien l'ocupació del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL).

Segons ha informat la policia catalana, Hasél ha estat detingut al voltant de les dues de la matinada davant de casa seva i es troba en aquests moments en dependències policials a l'espera que li prenguin declaració.

Hasél no és la primera vegada que té problemes amb la policia o la justícia, perquè el mes d'abril passat la Guàrdia Urbana de Lleida el va denunciar després d'enxampar-lo fent pintades reivindicatives amb aerosols a diversos punts de la ciutat i carregant en una d'elles contra l'alcalde, Àngel Ros (PSC). A més, el 2014 un jutge va ordenar la retirada de YouTube d'una cançó de Hasél en què aquest amenaçava de mort Ros.

El raper formava part del grup de persones, entre les quals hi havia estudiants i persones alienes a la UdL, que van ocupar el despatx del rector de la UdL el passat dia 17 de maig en protesta per la presència policial al centre per garantir que la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, pogués continuar impartint classes com a professora associada.

Aquell 17 de maig hi va haver una picabaralla entre els participants en la protesta, que uns dies abans havien escarnit a l'aula Manso, i els Mossos, que van acabar detenint una estudiant.

Aquella mateixa nit un grup d'unes 40 persones va ocupar alguns despatxos del rectorat, i entre aquelles persones hi havia Rivadulla.

Les negociacions entre els ocupants de la UdL i la direcció del centre es van allargar durant dies sense donar resultat, i durant aquestes es van produir moments de tensió, com el registrat el passat dia 2 de juny, quan treballadors del centre van intentar desallotjar el grup d'okupes.

Aquell dia, un grup d'unes 40 persones, entre personal del centre, membres de l'equip de gerència, professors i vicerectors, va anar a la zona del rectorat ocupada cridant "fora els okupes de la universitat" i va intentar desmuntar les barricades que havien muntat amb bancs i cadires de la UdL.

Els membres de la protesta es van enfrontar al personal del centre i durant aquell episodi alguns dels okupes van intentar impedir que els mitjans de comunicació presents prenguessin imatges dels fets.

En concret, els implicats van intentar impedir que un càmera de TV3 prengués imatges tapant-lo l'equip amb una jaqueta i empenyent-lo fora del despatx, i també van empènyer i van tacar un fotògraf del diari 'Segre'.

Els mitjans de comunicació eren a l'edifici del rectorat per explicar que alguns dels participants en l'ocupació havien decidit abandonar-la.

L'endemà d'aquests fets a la seu de la delegació de TV3 a Lleida va aparèixer tacada amb ous de pintura i als pocs dies van trencar el vidre del local a pedrades i van fer pintades acusant la cadena de manipulació.

Per tot això, els periodistes agredits van presentar una denúncia pels fets.

De la seva banda, una vintena d'okupes van continuar al centre fins que a la matinada del passat dia 9 de juny els Mossos van entrar a l'edifici del Rectorat a desallotjar-lo, encara que no van trobar-hi ningú, ja que els participants en la protesta havien decidit aquella mateixa nit abandonar-la i continuar-la per altres cursos.

El passat 15 de juny es va viure l'últim capítol, per ara, del conflicte a la UdL, quan un grup de joves van entrar a mig matí al despatx del rector, Roberto Fernández, amb una actitud intimidatòria i violenta, i el van cridar i insultar. Els joves portaven la cara tapada amb màscares amb la imatge del rector.

Pablo Hasél va ser condemnat també el 2014 per l'Audiència Nacional a dos anys de presó per enaltir en cançons seves el terrorisme d'ETA, als GRAPO, Terra Lliure o Al-Qaida.

A més de l'esmentada condemna, també va ser detingut al 2014 com a presumpte autor de l'atac a un expositor de roses que l'associació cultural Lleida Identitària va patir durant la Diada de Sant Jordi.

Hasél té programada una actuació el dia 24 a les Barraques de Reus (Baix Camp) al costat del grup de rock combatiu Kop.

stats