Societat 09/06/2016

Els Mossos irrompen a la UdL per desallotjar els estudiants tancats... i no n'hi troben cap

El rector diu que no denunciarà els okupes i creu que aquest final és "el millor que podia passar"

Ara
2 min
Antiavalots dels Mossos d'Esquadra, al rectorat de la Universitat de Lleida

BarcelonaMig centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra –la majoria enviats des de Barcelona– han entrat a la Universitat de Lleida cap a un quart de cinc de la matinada per desallotjar els estudiants que s'havien tancat al rectorat. Tot i això, quan hi han entrat no hi han trobat ningú.

El despatx del rector, ocupat des del 17 de maig, era buit. Durant una hora han escorcollat la resta de l'edifici i tampoc no hi han trobat ningú. Cal dir que després que alguns estudiants abandonessin la protesta l'1 de juny i de les converses fallides de dilluns amb la direcció de la universitat, tot feia preveure que el rector, Roberto Fernández, demanaria ajuda als Mossos.

La policia ha marxat a dos quarts de sis de la matinada. El desplegament el formaven sis furgonetes i dos cotxes dels Mossos, i també els acompanyaven una ambulància i un cotxe de la Guàrdia Urbana de Lleida. Una patrulla dels Mossos s'ha quedat al rectorat per controlar la zona.

L'Assemblea d'Okupació del Rectorat, per la seva banda, ha explicat a través d'un comunicat penjat a Facebook que van abandonar el despatx tres hores abans que arribessin els Mossos, en considerar que aquest mètode de protesta estava "esgotat". "És lògic gastar tants diners públics en tan desproporcionat desplegament policial sense molestar-se abans en comprovar que els okupants continuàvem a l'edifici? Només podem sentir vergonya i fàstic en veure com una altra vegada el rector només sap respondre amb repressió", escriuen els ocupants, a més de ratificar que continuaran lluitant per altres vies.

En una atenció als mitjans posterior recollida per Europa Press, el rector Roberto Fernández ha assegurat que no denunciarà els 'okupes' i que posarà en marxa una comissió per estudiar un protocol per a la resolució de conflictes. Fernández ha reconegut que va ser ell qui va demanar el desallotjament assumint la seva "responsabilitat". Aquest final tranquil i pacífic és "el millor que podia passar per a la institució i per a tota la societat", ha afegit.

El conflicte va esclatar quan un grup d'estudiants va començar a protestar a les classes de la subdelegada del govern a Lleida, Inma Manso, per mostrar el seu desacord amb la política de la Unió Europea sobre els refugiats. La protesta ha desembocat en la petició d'"expulsió" de Manso de la universitat, en qualificar-la de "criminal", així com la "dimissió" del rector. Fernández ha defensat la "llibertat d'ensenyament" i la necessitat que la protesta es faci per "canals pacífics".

Fa més de dues setmanes els estudiants van intensificar les seves protestes per la presència de policies i guàrdies de seguretat durant les classes de Manso. Arran d'això els Mossos d'Esquadra van detenir una jove.

Dijous de la setmana passada la tensió va repuntar amb enfrontaments entre un grup d'alumnes i un altre de professors que va intentar fer-los fora dels despatx del rector. Enmig del conflicte alguns dels ocupants també van agredir periodistes que intentaven documentar els fets.

stats