Dotzè dilluns de vaga al metro de Barcelona

Els sindicats han convocat aturades parcials de 07.00 a 09.00 h, de 16.00 a 18.00 h i de 20.30 a 22.30 h

La dotzena jornada de vaga al metro de Barcelona afectarà el servei, com cada dilluns, en tres franges horàries: de les 07.00 a les 09.00 h, de les 16.00 a les 18.00 h i de les 20.30 a les 22.30 h. El departament de Treball ha decretat uns serveis mínims del 40% a les hores punta (de 07.00 a 09.00 h i de 16.00 a 18.00 h) i del 20% a les hores vall (de 20.30 a 22.30 h).

Com cada dilluns de vaga, TMB ha emès un comunicat per demanar "paciència" als usuaris de cara a les aturades parcials previstes i que intentin buscar alternatives de transport per evitar cues i aglomeracions per la reducció de freqüències de pas.

La mobilització es produeix després que aquest dijous l'alcaldessa Ada Colau decidís incorporar a les negociacions del conveni del Metro de Barcelona el gerent municipal, Jordi Martí, i el coordinador general de Serveis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Eduard Saurina, a més de mantenir-hi la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal. Tot i això, Colau, després de recordar que ningú podia posar en dubte la sensibilitat social del seu equip de govern, ha advertit que en la negociació ''s'ha arribat al límit pressupostari i legal''. S'ha mostrat confiada que amb la incorporació dels dos nous negociadors es podrà arribar a una solució que passi per ''moure peces dins d'aquests límits''.

De moment, es manté la decisió de la direcció de TMB de la setmana passada de retirar l'avançament de 32 euros al mes a tots els treballadors del metro a compte del conveni que s'està negociant actualment, després que TMB no vegi suficient predisposició dels sindicats a arribar a un acord. Igualment, la direcció va suggerir la possibilitat d'un laude obligatori per part de la mediació del Govern, una possibilitat que ha sigut rebutjada de totes totes pel comitè d'empresa.

Després de prop de 2 anys de negociacions del conveni col·lectiu, les posicions de les dues parts s'han acostat, però no s'ha arribat a un acord definitiu. Davant d'aquesta situació, la mediació de Treball va proposar que les dues parts se sotmetessin a un arbitratge voluntari, una possibilitat que va ser rebutjada per la part laboral.

La direcció ha demanat al comitè d'empresa que permeti als treballadors del metro de votar en una assemblea les propostes de conveni col·lectiu que han fet l'empresa i la mediació, però els sindicats han considerat fins ara que calia seguir negociant i mantenir les convocatòries de vaga per a cada dilluns laborable. Fonts de l'operadora han assenyalat que la proposta de conveni inclou avenços en els àmbits més conflictius, com són les contractacions, la jornada laboral o els salaris, que estarien "al límit de la llei de pressupostos". La direcció vol que el treballadors coneguin directament aquesta proposta i que, en cas d'acceptar-la, es puguin desconvocar les vagues previstes per a tots els dilluns laborables, l'11 de setembre i el dia de la Mercè.