Emotiu acte de "reparació" històrica en memòria de les víctimes d'ETA a Vic

Puigdemont i Fernández Díaz homenatgen la desena de morts en el 25è aniversari del cotxe bomba a la caserna de la Guàrdia Civil. Després de 25 anys, en el solar que ocupava s'hi construirà una biblioteca

"Aquest és un acte de record que havíem estat esperant. S'hauria d'haver fet molt abans però estem satisfets, contents, que per fi hagi estat possible". Així s'expressava Maria Àngels Ribó, germana de Núria Ribó, una de les víctimes mortals de l' atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, en acabar el que ha estat un sobri homenatge a la desena de morts que va causar ETA a la capital d'Osona el 29 de maig del 1991, justament fa 25 anys.  

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, han presidit l'homenatge, juntament amb l'alcaldessa Anna Erra, aquest diumenge al migdia a Vic en un acte que ha reunit mig miler de persones al parc Jaume Balmes de Vic, i en què no hi ha faltat una àmplia representació política i de les forces de seguretat de Catalunya i de l'Estat.

Davant d'un públic nombrós, amb presència de víctimes i familiars, també d'altres atemptats perpetrats a Catalunya com el d' Hipercor del 1987, Carles Puigdemont ha expressat la seva solidaritat als familiars i ha tingut un record per a les víctimes. "Mai cap treva, cap desarmament, cap dissolució n'esborrarà el dolor", ha dit el president en el que ell mateix ha explicat que era "un acte carregat de simbolisme, del dolor i del patiment, del record d'una dia terrible".

Per la seva banda, el ministre Jorge Fernández Díaz ha mostrat un to contundent en recordar els 204 membres de la Guàrdia Civil morts a mans del terrorisme, així com els 146 policies nacionals, i un membre dels Mossos d'Esquadra també assassinats en atemptats terroristes. "La seva tasca i la de jutges i fiscals, entre d'altres, han fet possible la derrota d'ETA", ha expressat. A la vegada, ha agraït el coratge de les víctimes i familiars, "testimoni moral que ni llavors ni ara han demanat venjança". De l'atemptat de Vic, Fernández Díaz ha fet referència a José Jiménez Madera, "que va remoure la runa per treure'n nenes sense vida de l'edat de la seva filla", i el Guàrdia Civil José Gálvez Barragán, imatge de la tragèdia, en ser fotografiat amb la cara ensangonada i amb una jove en braços en plena tasca de rescat.

El president de l' Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (Acvot), José Vargas, que també ha participat en els parlaments, ha estat especialment punyent amb la presència fa uns dies d'Otegi al Parlament, a qui ha qualificat de "representant d'assassins terroristes".

Nova biblioteca al lloc on hi havia la caserna

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha aprofitat l'acte per anunciar que l'Ajuntament de Vic ja ha iniciat tots els passos perquè la ciutat disposi d' una nova biblioteca que s'ubicarà precisament als terrenys de l'antiga caserna: "On es va manifestar la violència fa 25 anys, ara hi plantarem la llavor de la nova biblioteca". Amb un pressupost de 8,5 milions d'euros, el nou equipament es posarà en funcionament durant l'any 2019.

Entre altres autoritats, a Vic, aquest migdia, hi havia els consellers d'Interior i de Justícia del Govern, Jordi Jané i Carles Mundó; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, i el vice president primer del Parlament, Lluís Corominas. També hi havia el director de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa; l'inspector general de l'exèrcit, el general Ricardo Álvarez-Espejo, i el director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle.