Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Europa recorda que “tenim les 23 llengües oficials que els Estats han demanat"

La comissària europea de Multilingüisme, Androulla Vassiliou, evita valorar la proposta d'aprofitar l'adhesió de Croàcia per aconseguir l'oficialitat del català a les institucions europees i recorda que és el govern espanyol qui ha d'elevar la qüestió al Consell Europeu

La comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, ha recordat que a les institucions europees "tenim 23 llengües oficials i són les 23 que han demanat els Estats que fossin reconegudes". En declaracions a l'ACN, Vassiliou no ha volgut donar la seva opinió sobre la reclamació que han fet quatre eurodiputats catalans per sol·licitar l'oficialitat del català aprofitant les negociacions d'adhesió de Croàcia. Sí que ha recordat, però, que és l'Estat espanyol qui ha de demanar l'oficialitat del català davant del Consell Europeu, que hauria d'aprovar la qüestió per unanimitat perquè tirés endavant.

Els quatre eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Maria Badia (PSC) consideren que l'adhesió de Croàcia és una oportunitat que Catalunya no pot deixar perdre per lluitar per l'oficialitat del català a la UE. Per permetre l'ingrés del país balcànic, cal esmenar el Tractat de la Unió Europea per declarar el croat llengua de tractat, així com reformar el Reglament del Consell sobre el règim lingüístic per afegir-hi també el croat. I "com que l'oficialitat tant del català com del croat requereixen la unanimitat al Consell", els eurodiputats catalans insten el govern espanyol "a condicionar, si calgués, l'oficialitat d'una de les llengües a la de l'altra", segons reclama el manifest que van entregar divendres passat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. El text també exigeix a l'Estat espanyol que defensi "els drets de la ciutadania dels catalans amb la mateixa intensitat que els de la resta d'habitants de l'Estat espanyol" i a l'executiu català, que "insti el govern espanyol a sol·licitar l'oficialitat del català a la Unió".

Més continguts de