Publicitat
Publicitat

L'Hotel Atrio, de Tuñón i Mansilla, i dues cases a Lisboa, de Ricardo Bak, comparteixen el guardó

Els FAD premien el diàleg entre vell i nou

Dues cases unifamiliars en un pati d'illa del centre urbà de Lisboa, de Ricardo Bak Gordon, i l'Hotel Atrio de Càceres, de Tuñón i Mansilla, comparteixen el premi FAD d'arquitectura, que es va entregar ahir.

Les dues obres guanyadores del premi FAD d'arquitectura d'aquest any comparteixen la característica que no han renunciat a ser radicalment contemporànies en un context tradicional. En el cas de l'Hotel i Restaurant Atrio, a Càceres, aquest diàleg va ser més complicat, ja que a l'inici havien projectat una façana nova al nucli històric que va rebre fortes queixes. Després d'obrir un reeixit procés de participació ciutadana, el projecte ha respectat les façanes originals i els volums i altures de l'exterior, però a l'interior han creat una nova arquitectura definida per als seus esvelts pilars de formigó blanc. Pel que fa a les cases del barri Santa Isabel de Lisboa, estan situades en un interior d'illa envoltada pels darreres de blocs anodins de pisos, però el seu creatiu joc de volums i patis verds vol revitalitzar aquest entorn tan poc suggeridor.

Limitacions

"La veritat és que no ha estat una decisió racional, les dues ens agradaven i no sabíem quina triar, però sí que és veritat que tenen coses en comú", comenta l'arquitecta Benedetta Tagliabue, presidenta del jurat. "Les dues s'han sabut adaptar i han fet servir la creativitat per solucionar les moltes limitacions de l'entorn amb elegància i habilitat". Tagliabue destaca l'alt nivell de l'arquitectura ibèrica que, diu, ha quedat palès en moltes de les 498 obres presentades a la 53 edició dels premis d'arquitectura més prestigiosos de Catalunya. L'arquitecta troba lògic que també hi hagués una menció especial per a l'edifici Media-tic, dissenyat per Enric Ruiz Geli al barri del 22@ de Barcelona: "És un cas a part, no només per com n'és d'especial aquest edifici sinó per com ha sabut reinventar la figura de l'arquitecte".

En la categoria d'interiorisme es va premiar una altra combinació de vell i nou: la reforma de la Fundació Tàpies, d'Iñaki Ábalos. El parc de les Aigües de les Hortes de Vilabertran, a Figueres, de Michèle Orliacq i Miquel Batlle, va rebre el premi en la categoria de ciutat i paisatge. En l'apartat d'intervencions efímeres el guardó va recaure en la Casa per a un col·leccionista nòmada , presentat a la fira Arco del 2010 per Kejarraga i Martínez.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de