Societat 13/07/2016

Felip VI no serà 'persona non grata' a Barcelona: BComú i CiU s'han abstingut

La proposició de la CUP només suma el suport d'ERC a l'Ajuntament

Maria Ortega
2 min
El rei Felip VI cobrarà 2.340 euros més que l'any passat

BarcelonaEl rei Felip VI no serà declarat 'persona non grata' a Barcelona. La proposició que la CUP portava aquest dimecres a l'Ajuntament no ha tirat endavant, després de sumar només el suport dels cinc regidors d'ERC. Tant Barcelona en Comú com CiU s'han abstingut en la votació, mentre que Ciutadans, PSC i PP hi han votat en contra en un debat encès i ple d'atacs directes dirigits, sobretot, al regidor cupaire Josep Garganté, a qui Ciutadans ha definit com a "filoetarra" i "delinqüent". El regidor Paco Sierra ha arribat a assegurar que és al regidor cupaire que ha defensat la proposició a qui s'hauria de declarar 'persona non grata' a l'Ajuntament.

Els grups de la CUP i ERC han estat especialment crítics amb els posicionaments dels 'comuns' i de CiU, que manté aquest nom al consistori, i que en el congrés que la va rellançar com a Partit Demòcrata Català es va definir com a un partit independentista i republicà.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha defensat l'abstenció pel fet que el seu grup prefereix, ha dit, "treballar en positiu" en la construcció d'un estat català, que ja no tindria monarquia –ni tampoc CIE, ha remarcat–. En nom de BComú, Gerardo Pisarello ha justificat la seva abstenció en el fet que no hi hagi una "actuació concreta" del monarca espanyol que impliqui la seva declaració com a 'persona non grata' a la ciutat. Pisarello ha defensat que el seu grup és republicà i veu la monarquia com una anomalia en termes democràtics i ha recordat que, des de l'Ajuntament, s'han fet passos com canvis en el nomenclàtor per restar pes a la monarquia o retirar la Medalla d'Or de la ciutat a la infanta Cristina.

Des del front del 'no' a la reprovació, Ciutadans, a més d'atacar Garganté –el cupaire ha avisat que estudiaran si en els comentaris hi pot haver delicte– , han defensat que la "democràcia espanyola ha donat 40 anys de pau i progrés". El PP, al seu torn, ha elogiat el paper de la monarquia en el "canvi" que ha viscut Espanya i ha dit que "el rei està actuant com un exemple de la democràcia a tot el món". "Catalunya és Espanya i el rei quan ve està a casa seva i no ha de demanar permís a ningú", ha etzibat la popular Ángeles Esteller, que ha considerat que Garganté "s'hauria de mirar al mirall abans de parlar".

El PSC ha defensat que la proposició de la CUP està "fora de lloc" i "no té cap fonament" perquè Felip VI "no ha tingut cap actitud que pugui ser recriminada des de Barcelona". Des d'ERC havien denunciat, en aquest sentit, que el monarca espanyol es va negar a rebre la presidenta del Parlament quan li havia de comunicar el nomenament de Carles Puigdemont com a nou president i que representa la "màxima figura institucional d'un estat que impedeix el dret a decidir dels catalans".

stats