Societat 26/10/2020

El Govern estudia un confinament per als caps de setmana

Els epidemiòlegs avalen la mesura i els juristes avisen que "excedeix" les competències catalanes

M.o. / M.r. / E.f. / M.f.f.
3 min
Els darrers caps de setmana s'han registrat massificacions de vehicles aparcats a les principals vies d'accés dels parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç

Barcelona / MadridPoques hores després que es posés en marxa el toc de queda, la Generalitat ja ha posat sobre de la taula noves restriccions per intentar frenar l'impacte de la segona onada de coronavirus a Catalunya. El Govern creu que l'estat d'alarma acordat pel govern espanyol "es queda curt" perquè no els dona marge per aprovar mesures com un possible confinament de cap de setmana que ajudi a reduir els moments de més interacció social sense arribar a un confinament total, apuntava la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Un altre dels plantejaments és la possibilitat de dictar l'obligatorietat del teletreball, una cosa que l'actual decret del govern espanyol no aborda. "No ens dona tota la cobertura jurídica per a les decisions que creiem que hauríem de prendre si fossin necessàries", insistia Budó.

Ara bé, ¿fins a quin punt la Generalitat té la capacitat de restringir la circulació de la població? Fonts de la Moncloa aclareixen que el nou decret de l'executiu espanyol empara les comunitats autònomes per fer un confinament perimetral -com el que han començat a aplicar l'Aragó i Astúries, després que Navarra i la Rioja ho fessin la setmana passada- però no per a un de domiciliari, per exemple els caps de setmana. De fet, l'estat d'alarma està dissenyat, justament, per evitar aquesta mena de confinaments, puntualitzen.

El catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós considera que una mesura com la del confinament domiciliari en cap de setmana "s'escapa de les atribucions" de Catalunya i de qualsevol comunitat autònoma, perquè implica una "suspensió de la llibertat de circulació" gran i per tant una mesura molt més restrictiva. Fonts de la Moncloa insisteixen que la única via per portar-lo a terme seria elevar la proposta al Consell Interterritorial de Salut -l'òrgan de "coordinació" durant l'estat d'alarma- perquè l'aprovés i ampliar el decret actual per incloure-hi aquest punt. En canvi Arbós sí que creu que l'estat d'alarma permetria altres tipus de confinaments, com ara un de perimetral que afectés tot el territori català, com Catalunya ja va proposar durant la primera onada.

Tot i el debat, la Moncloa no tem que la demanda del Govern posi en risc la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés aquesta setmana amb l'aval d'ERC i Junts per Catalunya: "Amb la Generalitat hi ha força bona entesa pel que fa la pandèmia", recalquen. Budó, però, ha lamentat que no hi hagi voluntat per part de l'estat espanyol de dotar d'una legislació competent per dur a termes mesures sense necessitat d'estat d'alarma, i que no s'ha donat autonomia jurídica a les comunitats autònomes. També troba a faltar que l'estat d'alarma no vagi acompanyat de mesures econòmiques compensatòries: "Cal dotar-nos de les eines necessàries i que ens arribin els recursos econòmics necessaris".

La necessitat de restringir la mobilitat

Els dubtes sobre la capacitat del Govern per aplicar un confinament domiciliari en cap de setmana topen amb l'opinió dels experts que defensen els beneficis de la mesura a l'hora de frenar l'impacte del virus. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat en una entrevista a Catalunya Ràdio que, segons les projeccions que tenen, amb les noves mesures no s'assoliran encara els resultats marcats, i que el confinament de cap de setmana hi pot ajudar.

I és que davant la urgència de retornar a una situació "sostenible" en termes epidemiològics, una restricció d'aquestes característiques pot ser una solució intermèdia abans de recórrer a mesures que serien "molt més dures", com el confinament domiciliari, segons explica l'investigador del grup de biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López. "És una manera de reduir els contactes sense causar un dany excessiu a nivell social i econòmic", afegeix López, que subratlla que és a tot Europa que s'està optant per mesures cada cop més serioses per combatre la segona onada del covid-19.

Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, assegura que "tot suma" per poder frenar la circulació del virus, i que tenint en compte que no hi ha una única causa dels contagis, tampoc no hi ha una sola solució. "Un confinament a casa el cap de setmana té menys impacte que tancar les escoles o totes les activitats i és positiu si volem evitar el confinament total", diu el científic, que subratlla que encara hi ha altres mesures menys invasives, com incentivar el teletreball o les jornades intensives, esglaonar les entrades i sortides de les feines i escoles o ventilar les aules.

La cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de la Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins, hi veu "una mesura efectiva", en declaracions a Catalunya Ràdio. Campins ha explicat que a finals de setmana s'hauria de veure si les mesures preses fa més d'una setmana, com el tancament de la restauració i altres restriccions, han tingut efectes positius, tot i que s'ha mostrat "escèptica" amb la situació.

stats