ECOLOGIA
Societat 26/07/2019

Gratallops es queda sense aigua potable

La sequera del riu Siurana obliga el poble del Priorat a contractar camions cisterna

Gemma Garrido Granger
2 min
Gratallops es queda sense aigua potable

BarcelonaDe les aixetes de Gratallops, al Priorat, no en surt aigua. Des de dimecres, els 200 veïns d’aquest petit municipi tarragoní han de recórrer als dipòsits d’emergència per beure o dutxar-se, i l’Ajuntament ha hagut de contractar camions cisterna provinents del Perelló per abastir la vila d’aigua potable. Només ahir al matí es van descarregar 15.000 litres al dipòsit municipal, totalment buit. “Hem hagut de demanar prudència als nostres clients perquè al Priorat l’aigua és un bé molt escàs. Però això no és nou: no hi ha aigua al riu i, certament, estem molt fastiguejats”, lamenta Cristina Jiménez, mestressa de l’hotel i restaurant La Boca del Llop de la localitat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) atribueix la falta d’aigua a una avaria a un tub conductor de la infraestructura d’abastament del Topograpo, la xarxa mancomunada que comparteixen els municipis limítrofs de Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera. “La canonada, que té uns 40 metres, està malmesa i no permet que l’aigua arribi amb prou pressió”, expliquen fonts de l’organisme.

Si bé no és la primera vegada que el poble s’enfronta a una falta total d’aigua, els habitants de Gratallops asseguren que feia 20 anys que no tenien la necessitat de reomplir el dipòsit municipal -que té capacitat per a més de 70.000 litres- amb cisternes. La situació és crítica, i tant veïns com entitats ecologistes rebutgen que la sequera dels últims mesos i els problemes amb la canonada siguin explicacions “vàlides”. El riu Siurana -diuen- nodreix el pantà de Riudecanyes, que abasteix els regants de municipis d’altres comarques, com Reus o Riudoms, mentre l’aigua no arriba als pous ni cases del Priorat.

Conflicte intermunicipal

El conflicte per l’aigua del Siurana no és nou: fa dècades que la comarca del Priorat, per on discorre part del riu, i la del Baix Camp, que és on neix, se’n disputen la gestió. “S’està fent un espoli: no es respecta el mínim cabal ecològic -20 litres per segon- i no es dona temps perquè l’aqüífer es recarregui. Mentre se segueixi transvasant a Riudecanyes, això continuarà passant”, va denunciar Santi Borràs, portaveu del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC) i membre de la plataforma Volem lo Riu Siurana Viu. L’activista subratlla que regadors i pagesos deixen el riu “tan sec” que els pous del poble no tenen “ni una gota d’aigua”: “I la gent del Priorat ja estem cansats d’excuses. L’ACA no té res a dir? Falta voluntat”. Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua consultades per l’ARA, en canvi, defensen que en tot moment s’està garantint l’abastiment de 30litres per segon en tots els municipis de la xarxa Topograpo.

L’alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia, també comparteix les crítiques: el riu “baixa sec” a causa del gran volum d’aigua que “es queda” Riudecanyes i que es destina a l’agricultura del Baix Camp. Amb tot, el republicà apunta que el principal problema que pateix el municipi ara és que la xarxa Topograpo “està en condicions pèssimes” i que Gratallops és “l’últim” a rebre l’aigua de la infraestructura: “Som els més damnificats quan hi ha problemes”. El consistori ja treballa en la reparació de la canonada i sol·licitarà a l’ACA el cofinançament del servei de camions cisterna.

stats