Els hotels de Barcelona han allotjat aquest estiu un 4,6% més de turistes que el 2017

El nombre de creueristes que han visitat la capital catalana creix també un 9,9%

Malgrat que el Gremi d'Hotelers va dir que la xifra de turistes no repuntaria aquests últims mesos, les seves previsions no s'han complert. Aquest estiu, els hotels de Barcelona han allotjat un total de 2.279.514 turistes, la qual cosa representa un augment del 4,6% respecte al mateix període del 2017. 

En total, el consistori barceloní estima que 4,6 milions de persones han visitat la ciutat a l'estiu –incloent-hi, a més dels que s'han allotjat en hotels, els que han dormit en albergs o apartaments turístics–, fet que suposa el 30% dels turistes que anualment pernocten a la capital catalana, una mostra, segons el parer del regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, de la "desestacionalització del turisme a la ciutat". A més, s'hi haurien de sumar els 997.045 creueristes que han visitat Barcelona aquest estiu. El 61% corresponen a creueristes que van utilitzar Barcelona com a port base (un 9,91% més que l'any passat) i el 39% (4,79% més) que van visitar la ciutat com a part del seu creuer.

Ara bé, els turistes que venen fan una estada més curta a la ciutat. Segons les dades que ha donat l'Ajuntament de Barcelona, el nombre de pernoctacions ha crescut molt menys que el total de turistes que han trepitjat Barcelona els últims mesos. En total, els viatgers han dormit a la capital catalana 5.938.557 nits, una xifra un 0,66% superior al mateix període del 2017. 

Les noves dades també apunten a un augment del turista internacional, que ha augmentat un 5,59% respecte al mateix període de l'any passat (101.821 viatgers). De fet, més del 84% dels turistes que han dormit en hotels són estrangers, segons el balanç ofert avui per Colom. Entre els països d'on ha augmentat el nombre de viatgers a Barcelona, hi ha els Estats Units, França, la Xina i el Brasil. Significativament s'han reduït els viatgers nòrdics, sobretot de Suècia (-14,29%) i de Noruega (-17,06%). "Possiblement per l’onada de calor que han viscut aquests països i que han fet menys necessària la cerca de destinacions amb un clima calorós", han explicat des del consistori. 

Però aquest repunt del turisme internacional contrasta amb una caiguda del turisme estatal, que ha disminuït lleugerament un 0,4% (-1.418 viatgers) aquest estiu.

Més gastadors

Els turistes que han apostat per Barcelona aquest any també han gastat més. La despesa mitjana –per persona i nit– dels turistes a la ciutat –excloent el transport, l’allotjament i el paquet turístic– l’any 2017 va ser de 96,3 €, segons van manifestar els turistes allotjats en hotels, i de 79,4€ si es tenen en compte tots els turistes independentment del seu allotjament.

L'aeroport de Barcelona-El Prat als mesos de juny, juliol i agost ha arribat als 15.125.058 passatgers, és a dir, un 3,8% més d'usuaris que en el mateix període del 2017.